hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

 

Bőr 3D-nyomtatással

Egy speciális nyomtatóval először állítottak elő többrétegű bőrt sejtekből és molekulákból, közölte a mernokbazis.hu.

Ennek során egy speciális nyomtató vitte fel egymásra a különböző bőrrétegek sejtjeit és biomolekuláit. Ezzel az eljárással a súlyos égési sérüléseket elszenvedett betegek a jövőben gyorsabban kaphatnának új bőrt, emellett a nyomtatott bőr az állatkísérleteket is helyettesítheti a kozmetikumok és gyógyszerek tesztje során.

Juan Francisco del Cañizo, a madridi Complutense Egyetem munkatársa és kollégái elsőként használtak 3D-nyomtatót arra, hogy a két külső rétegből működőképes emberi bőrt állítsanak elő. Tinta és patronok helyett a nyomtatójuk tápoldattal feltöltött fecskendőket tartalmaz, amelyekben a különböző bőrrétegek sejtjei és biomolekulái úszkálnak.

A nyomtatott bőr a szövettani elemzések során épnek és működőképesnek bizonyult. Azoknál az egereknél, amelyekbe beültették, probléma nélkül beépült. „A nyomtatóval létrehozott bőr mindkét esetben nagyon hasonlított a normál emberi bőrre, és nem lehetett megkülönböztetni a hagyományos módon laboratóriumban előállított kétrétegű bőrdaraboktól” – nyilatkozták a kutatók.

Az eljárással két célra állítható elő bőr. Egyrészt fel lehet használni a beteg saját sejtjeit, és így megfelelő bőrt lehet létrehozni például annak érdekében, hogy azt a megégett testrészre beültessék. Másrészt a hagyományos sejtkultúrákból is létre lehet hozni bőrt ezzel a módszerrel, amelyet például kozmetikumot vagy gyógyszerek tesztelésére lehet felhasználni, írja a lap.

(forrás: Mérnökbázis)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink