hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Biztonságos, de nem hat

Infarktuskezelés őssejtek stimulálásával

Az akut szívinfarktust és sikeres mechanikus reperfúziót követően granulocitakolóniát stimuláló faktorral (G-CSF) megkísérelt őssejt-mobilizálás nem befolyásolja az infarktus méretét, a balkamra-funkciót, illetve a koszorúerek resztenózisát – állapították meg müncheni kutatók. A német eredmények kommentálására és a hazai módszer bemutatására a klinikai vizsgálatok egyik hazai vezetőjét, Édes István professzort kértük fel.

Dietlind Zohlnhöfer munkacsoportja kettős vak, placebokontrollos vizsgálatába (JAMA 2006; 295:1003–1010) bevont 114 betegnél 2004 és 2005 februárja között ST-elevációval járó akut miokardiális infarktust diagnosztizáltak, és a tünetek megjelenésétől számított 12 órán belül perkután koronária-intervenció segítségével sikeres reperfúziót hajtottak végre. Véletlen besorolás szerint 56 páciens részesült napi 10 g/kg G-CSF-kezelésben, míg a többi résztvevő placebót kapott 5 napon keresztül. A G-CSF hatására jelentős mennyiségű őssejt mobilizálódott.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés