hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Bezárt anyagcsereág

A diabetológiai szakmai közvéleményt meglepetésként érte, hogy az ACCORD vizsgálat intenzív anyagcserekontroll ágát biztonságossági okok miatt, idő előtt, február elején lezárták.

Az ACCORD (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes) terve az ezredforduló táján született meg. Jól ismert, hogy a 2-es típusú diabétesz az érintettek meredeken növekvő száma miatt komoly népegészségügyi gondot jelent, a társuló szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők kezelése, rehabilitációja tetemes egészségügyi kiadással jár. Napjainkban az elhízás, illetve az ennek talaján megjelenő 2-es típusú diabétesz pandémiaszerű terjedése igen komoly gondokat vet fel.
  A vizsgálat három fő kérdés megválaszolását tűzte ki célul 2-es típusú diabéteszben: előnyösebb-e az intenzív (6 százalék alatti HbA1c-célértéket kitűző) anyagcserekontroll a hagyományosnál (HbA1c-célérték: 7,0–7,9 százalék); előnyösebb-e az intenzív (120 Hgmm alatti szisztolés célértéket kitűző) vérnyomás-beállítás a szokásos (140 Hgmm alatti szisztolés célértékkel meghatározott) kontrollnál; előnyösebb-e az önmagában adott sztatinnál a sztatin–fibrát kombináció a HDLkoleszterin- szint emelésével és a trigliceridszint csökkentésével összefügésben?
  Ebből látható, az ACCORD az intenzív anyagcsere-, hipertóniaés lipidkontroll eredményességének megítélését jelölte ki alapvető feladatául. A vizsgálat az Egyesült Államokban és Kanadában zajlik, az előzetes számítások alapján a bevonandó betegek számát körülbelül 10 000 főben határozták meg. A betegbeválasztás egy előfázist követően 2003-ban kezdődött és 2005 végén zárult. A betegek követését 4–8 év közöttire tervezik, így a vizsgálat zárása 2009- ben, az eredmények közlése pedig 2010-ben várható. A tanulmány nagyságára jellemző, hogy a tervet, a beválasztási kritériumokat, a betegbesorolás tapasztalatait részletesen taglaló közlemények az American Journal of Cardiology teljes szupplementumát (99:12A, 2007. jún. 18.) töltötték ki. A tanulmánynak saját honlapja van (
www.accordtrial.org), ahol az alapvető adatok szintén fellelhetők.
  A véletlen besorolásos, prospektív, kettőzött 232 faktoriális elrendezésű vizsgálat fokozott kardiovaszkuláris (CV) kockázatú (CV betegségben szenvedő, vagy legalább két további klasszikus kockázati tényezővel rendelkező) betegeinek átlagos életkora 62 év, 2-es típusú diabéteszük átlagos fennállása 10 év volt. A vizsgálat során független bizottság értékeli a kimeneteli eseményeket, egy másik pedig a biztonságossági adatokat ellenőrzi. A tanulmányban elsődleges végpontként a CV nagy események (nem végzetes szívinfarktus, nem végzetes szélütés, CV okú halál) első fellépte szerepel. A vizsgálat felépítését, az egyes ágakra besorolt betegek számát a táblázat tünteti fel.
  Váratlan fejleményként 2008. február 6-án gyorshírben jelentették be, hogy az ACCORD intenzív anyagcserekontroll-ágát biztonságossági okok miatt bezárták, az itt szereplő betegeket átsorolták a szokásos kezelési célértékkel futó anyagcsereágba. A zárás oka az volt, hogy a halálos kimenetelű események gyakorisága jelentősen nagyobb volt az intenzív (257 haláleset; 14/1000/év), mint a standard kezelési ágon (203 haláleset; 11/1000/év). Az ACCORD hipertónia- és lipidága zökkenőmentesen folytatódik.
  A részletes adatok egyelőre nem ismertek. Mint néhány előzetes analízis rámutatott, bár az intenzív kezelési ágon a nem végzetes események száma csökkenő tendenciájú volt, ezt ellensúlyozta a mortalitás (különösen a hirtelen szívhalál) növekedése. Külön hangsúlyt fektettek arra, hogy megvizsgálják az események alakulásának esetleges összefüggését a rosiglitazon alkalmazásával, de ilyen összefüggés nem volt.
  A gyorshírként közzétett fejlemények végső értékelésére még várni kell. Úgy látszik azonban, hogy a 2-es típusú cukorbetegek túl szigorú (6,0 százaléknál kisebb) HbA1c-célértékre történő kezelésének (legalábbis a vizsgált betegpopulációban) komoly veszélye van. Az ADA-EASD (Amerikai Diabétesz Társaság – Európai Diabétesz Társaság) közös ajánlása a 7,0 százaléknál kisebb HbA1cérték elérésére való törekvést jelölte ki célul. A még szintén zajló ADVANCE vizsgálat kutatói szintén gyorshírben közölték, hogy az ACCORD fejleményei nyomán áttekintették az ADVANCE adatbázisát és az anyagcsereágon (ahol az intenzív kezelés HbA1ccélértéke 6,5 százalék alatti volt) nem figyeltek meg mortalitásnövekedést.
  Nem vitás, hogy az ACCORD – a jelenlegi váratlan fejlemény ellenére – jelentősen bővíteni fogja ismereteinket a 2-es típusú diabéteszben folytatandó terápiáról, ezért mindenki érdeklődéssel várja az anyagcsereág részletes adatait, illetve az egész tanulmány majdani végső eredményeit. Nem a mostani esemény volt tehát a végső akkord.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
PROF. DR. JERMENDY GYÖRGY
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés