hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Betekintés a vérképző őssejtek jelátviteli folyamataiba és működésébe: mi történik az egyedi sejt szintjén?

  Célkitűzés 
  A csaknem homogén hematopoetikus őssejt (HSC) populációk izolálását lehetővé tevő módszereknek köszönhetően elvégezhető a vizsgálandó sejtek klonális analízise, így a vérképző őssejtekre vonatkozó elméleti és kvalitatív ismereteink valóságos, kvantitatív tudássá válhattak. Az újabb eredmények szerint a HSC-k többsége a nagy proliferációs kapacitás ellenére G0 fázisban van, és csak hosszú idő elteltével lép be a sejtciklusba. A HSC-k fenti „alvó” állapota alapvető fontosságú az „ősiség” fenntartásában, és az alvó állapotot feltehetően a HSC-k és a csontvelői niche (mikrokörnyezet) közötti kommunikáció (szignálcsere) szabályozza. A vérképző őssejtek belső és külső jelátviteli mechanizmusainak, illetve a csontvelői niche-be áramló és onnan érkező jelek kutatása megkezdődött.  

  Újabb eredmények 

  Az elmúlt évtizedben a konfokális és a lézeres pásztázó mikroszkópia, valamint a személyi számítógépek kapacitása fejlődésének köszönhetően egyértelművé vált, hogy a trombopoetin/c-Mpl jelátviteli rendszer játszik szerepet a hematopoetikus őssejtek önmegújításában, míg az AKT-forkhead box O mechanizmus a HSC-k alvó állapotának kialakításában fontos. Továbbá feltételezhető, hogy a b típusú transzformáló növekedési faktor közvetíti a niche-ből érkező jeleket a hematopoetikus őssejtek hibernálásához. 
 
  Összefoglalás 
  A hematopoetikus őssejtek és a niche közötti jelátviteli folyamatok megértése nemcsak általában az őssejt-biológia és a transzplantációs medicina szempontjából alapvető fontosságú, hanem az új daganatellenes szerek kifejlesztésében is nagy segítséget jelenthet.  

  Kulcsszavak 
  Forkhead box O, hematopoetikus őssejt, hibernáció, niche-szignál, trombopoetin, b típusú transzformáló növekedési faktor

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés