hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Betegoktatásra válthatták a büntetést

A TEVA Magyarország Zrt. betegoktató kampány és árkülönbözet-visszatérítés vállalásával szabadult a versenyfelügyeleti vizsgálatból.

A Gazdasági Versenyhivatal szerdai közleményében emlékeztet arra, hogy az elmúlt időszakban három eljárásban hozott döntést a TEVA Magyarország Kft. tájékoztatásaival kapcsolatban.

Az elsőként lezárt vizsgálatban a GVH megállapította, hogy a vállalkozás a - prosztata-megnagyobbodás miatt kialakuló vizelési zavarok kezelésére alkalmazható - Saballo termékével kapcsolatban 2008 januárjától 2008. szeptember 10-ig jogsértő reklámot tett közzé, a termékkel kapcsolatban arról tájékoztatta a fogyasztókat, hogy a Saballo megelőzésre is szolgál, használatával hosszú távon biztosítható a jó közérzet és az időskori műtét is elkerülhető. A GVH a jogsértő reklám alkalmazása miatt 1 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A hivatal vizsgálta továbbá a vállalkozás 2012. január 10. és május 13. közötti időszakban megjelent tájékoztatásait is, és megállapította, hogy a Lactiv étrend-kiegészítő termék hirdetésben a vállalkozás megtévesztette a fogyasztókat, ezért 3 millió forint bírságot szabott ki.

A GVH 2013 augusztusában lezárt harmadik vizsgálatában a TEVA 2012 júniusa és 2012. október 4. között a Saballo készítmények népszerűsítésével kapcsolatban megjelent tájékoztatásait vizsgálta. A vállalkozás az árakat összehasonlító reklámokban, illetve az ajánlott fogyasztói ár feltüntetésével népszerűsítette a termékét, azonban fogyasztók több esetben a hirdetésekben megjelenő ajánlott fogyasztói árnál drágábban vagy más árkülönbséggel vásárolhatták meg a készítményt.

A vállalkozás az eljárásban kötelezettséget vállalt arra, hogy 15 millió forint költséggel edukációs kampányt indít, melynek során bemutatja a fogyasztók számára fogyasztói szemszögből, hogy mi a különbség az ajánlott árak és az alkalmazott fogyasztói árak között, valamint hogy mit jelent a fogyasztói átlagár-különbség, milyen formái ismertek az ár-összehasonlításnak, milyen adatokon alapulnak. A TEVA vállalta továbbá, hogy a kampány során önálló honlapot készít, televíziós spotokat helyez el országos kereskedelmi és kábel televíziókban, valamint tájékoztató füzetet terjeszt elsősorban a gyógyszertárakban.

A vállalkozás a fentieken kívül valamennyi vásárlónak - aki igazolni tudja, hogy a vizsgált időszakban az ajánlott fogyasztói árnál. 1499 forintnál magasabb összegért vagy a hirdetettnél kisebb árkülönbséggel vásárolta meg a Saballo 30 darabos kiszerelésű terméket, megtéríti az ajánlott és a tényleges ár, illetve árkülönbözetek közötti különbséget.

A Gazdasági Versenyhivatal közölte: a TEVA Magyarország Zrt. vállalásainak elfogadásával és kötelezővé tételével biztosíthatónak látta a versenyhez fűződő közérdek védelmét, a megtörtént események fogyasztók számára történő kedvező korrigálását, ezért a kötelezettségvállalás elfogadásával megszüntette az eljárást, a vállalások teljesülését utóvizsgálatban ellenőrzi.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink