hirdetés
hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

Betegebb az orvos pácienseinél

Három felmérés megdöbbentő eredménye

Aggasztó fizikai és pszichés állapotban van az orvosok nagy része – derül ki az Országos Alapellátási Intézet felméréséből. Ennek során kérdőíves módszerrel tizennégy megye több mint félezer háziorvosának adatait dolgozták fel.

Az Alapellátási Intézet kérdőívére válaszolók többsége 35–56 éves vagy annál idősebb volt. Ez az életkormegoszlás általában jellemző a hazai háziorvosokra. Nagyon kevés közöttük a tíz éven belül diplomázott fiatal. A megkérdezettek több mint fele szenved valamilyen krónikus betegségben. Egyharmaduknak van szív- és érrendszeri problémája, magas vérnyomása és egyharmaduknak mozgásszervi betegsége. A szív-érrendszeri betegségek aránya az orvosok között rosszabb, mint az országos átlag.

A háziorvosok jelentős része az állandó stressz és a túlmunkák miatt valamilyen pszichés betegségben is szenved. A válaszadó orvosok közül a nők feszültebbnek, idegesebbnek vallották magukat. Az összes válaszoló 2-3 százaléka rendkívüli módon és tartósan idegesnek érzi magát, 25 százalék feletti a mérsékelten stresszesek aránya. Egyre nagyobb terheket ró rájuk a munkahely, gyakori a hétvégi ügyelet, a pihenésre alkalmatlan ügyeleti szolgálat, a továbbképzési kötelezettség. Az egyszemélyes felelősség súlyos lelki terheket ró a háziorvosok többségére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lóránth Ida
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés