hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Békássy: Méretgazdaságtalanok a háziorvosi körzetek

Régóta indokolt az alapellátási körzetek határainak felülvizsgálata, és szorosabb kapcsolatot kellene kialakítani a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás között – nyilatkozott az InfoRádiónak az országos kollegiális vezető háziorvos, Békássy Szabolcs.

"Méretgazdaságtalanok a körzetek, ami azt jelenti, hogy egy-egy háziorvosi körzet fenntartása az eddigi formában nem indokolt, szükséges az alapellátási körzeteket újragondolni, a határokat kijelölni. Erre egyébként alkalmas lehet az Országos Kórházi Főigazgatóság alapellátás-fejlesztési igazgatósága. Ezen hatáskör állami átvételével tehát a szakma is egyetért" – mondta.

Az alapellátás fejlesztését érintő egyéb kérdések még csak koncepcionális szinten jelennek meg az új tervezetben, a részletszabályokat még nem ismertették – mutatott rá. A tervezetben az is szerepel, hogy 2023 nyarán államosítanák az önálló járóbeteg-szakellátókat, a gazdaságtalan üzemméretű praxisokat meg is szüntetnék. Erről Békássy Szabolcs azt mondta, az államosítás kívül esik a hatáskörükön, de kiemelten fontosnak tartja azt, hogy az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás között szorosabb, élőbb kapcsolat alakuljon ki, ez segítené a betegutak szervezését is.

Békássy Szabolcs szerint megyei központok létrehozására is szükség lehet, de emellett az alapellátás önálló szervezeti és irányítási struktúrájának kialakítását is sürgeti.

"Jól látjuk, hogy a legnagyobb volumenű orvos-beteg találkozás az alapellátás szintjén valósul meg, azaz nagyon fontos, hogy a kórház és járóbeteg-ellátás irányítási struktúrája mellett az alapellátás mellett is, a területi szerveződés mentén kialakulhassanak ezek az irányítási egységek. A járási szervezési modell lehetne erre megoldás" – mutatott rá.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink