hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Beépített egészségőrök

Eszközös szívelégtelenség-terápia

A szívelégtelenség kezelésében a gyógyszerek mellett az utóbbi néhány évben helyet kaptak a beültethető eszközök is. Költséghatékonyságukat egyelőre vitatják, de a klinikai eredmények látványosak.

Az összehangolatlan kamraműködés szabályozásában a kardiológusok az utóbbi évek egyik legnagyobb terápiás beavatkozási lehetőségét látták meg. Szívelégtelenségben szenvedők EKG- és echokardiográfiás leleteiből arra következtettek, hogy a szív hatásfokának romlásáért többek között a kamrák nem szinkronizált összehúzódása felel. Ennek alapján született meg a pitvar-kamra-kamra (elterjedtebb nevén a kétkamrás) pacemaker gondolata. A gyakorlati megvalósításhoz azonban e speciális eszközön kívül új elektródot is ki kellett fejleszteni. A műszer viszonylag gyorsan elkészült, ám a hagyományos pacemaker-beültetéshez hasonlóan – helyi érzéstelenítésben – a kamrákba juttatható elektródra 1998-ig kellett várnunk.

Győzött a pacemaker

A British Medical Journal május 17-i számában összefoglalták a már lezárult klinikai vizsgálatok eredményeit. Most közzétették az első nagy esetszámú, kontrollos vizsgálatok eredményeit. Ezekben elsősorban a mortalitást és a kórházi felvételek számának alakulását, illetve az életminőség, az ejekciós frakció és a NYHA-stádium változását kísérték figyelemmel. A pacemakerrel kezelt betegek állapotát összehasonlították a gyógyszeres terápiában részesülőkével. Az eredmények lényegét leginkább az fejezi ki, hogy az 1634 beteg bevonásával zajlott COMPANION (Comparison of medical treatment, pacing and defibrillation in chronic heart failure) vizsgálatot a tervezettnél korábban leállították, mert a pacemakeres kezelésben részesülő csoportnál az összmortalitás és a kórházi felvételek szükségessége szempontjából 20 százalékkal jobb eredményeket tapasztaltak a kizárólag gyógyszert szedőkhöz képest. A kutatás vezetője, Michael R. Bristow (University of Colorado, Denver) elmondta: a gyógyszerekkel is számottevő javulást értek el, ám az eszközös ágakban tapasztalt, szignifikánsan nagyobb mértékű előnyök a lezárásra ösztönözték a vizsgálat biztonsági és követési bizottságát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés