hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Bedőlnek, mire nőne a szerepük

Stratégiai válságban van a betegszállítás – idézi a Napi Gazdaság Poller Imre egészségügyi szakértőt, megjegyezve, hogy ez a Semmelweis terv végrehajtásával csak növelheti a lakosság egészségügyi ellátásának egyenetlenségét.

Mára a magánszolgáltatók költségei szinte a teljes finanszírozást felemésztik, ezt jelzik a csődök is. Mindeközben az általánosan megfogalmazott "ellátási kötelezettség" miatt a betegszállító szervezet akkor is köteles szolgáltatni, ha ezt az OEP térítési díjai nem fedezik, s úgy tűnik, senki nem vállalja fel, hogy konkrétan megfogalmazza a betegszállítók valós feladatát.

A Semmelweis terv megvalósulásával számos bonyolultabb orvosi eljárásra, illetve kórházi kezelésre szakmai és gazdasági megfontolásokból ez eddigiekhez képest a beteg lakóhelyétől távolabb kerül sor, az ellátáshoz való hozzáférés területenként jelentősen eltérő lesz. Növekedhet az "üres", azaz nem finanszírozott kilométerek aránya, ez pedig végleg kibillentheti a betegszállítók jelenlegi igen kényes gazdasági egyensúlyát - hangsúlyozza Poller Imre a lapban.

Mint mondja, a magántulajdonú, de közszolgálatot ellátó betegszállítók nélkül a lakosság egy igencsak rászoruló része elesik az állam által nyújtott egészségügyi szolgáltatástól, az állam által esetleg létrehozott betegszállítási szervezet rövid és hosszú távú összegzett költségei pedig bizonyosan meghaladnák a jelenlegi helyzet korrekciójának a költségeit.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink