hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.

Baj van a védőnők elérésével meg a védőoltásokkal is

Szabó Máté ombudsman az állami szervek intézkedését kérte, mivel vizsgálata szerint területenként túlzottan eltérő a gyermekek egészségügyi ellátásának minősége - írja az MTI.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében felidézte az UNICEF 2012 májusában közzétett felmérését, amely szerint Magyarországon minden harmadik gyermek nélkülözőnek számít. A társadalmi kirekesztettség egyik legjelentősebb következménye, hogy az egészségügyi ellátások minőségében ma jelentősek a területi egyenlőtlenségek, és ez sérti a gyermekek jogát az egészséghez - emelték ki.

Az alapjogi biztos több egészségügyért felelős hatóságot megkeresett, és vizsgálatában megállapította: különösen a hátrányos helyzetű térségekben élő gyermekek egészséghez való jogát sérti, hogy nem egyformán férnek hozzá a védőnői ellátáshoz. Esetleges a védőnő és a gyermekorvos/házi gyermekorvos együttműködése, néhány megyében pedig évek óta bajok vannak a kötelező védőoltások beadásával is - áll a közleményben.

Szabó Máté meglátása szerint 2010 szeptembere után fennakadást okoz a társadalmi felzárkózás modelljének részeként működő Biztos Kezdet Gyerekházak programjában és a rendszer egészének működésében, hogy korábbi formájában megszüntették az MTA Gyerekesély Program Irodáját, szinte teljesen kicserélődött a szakértői gárda, és elhúzódnak a pályázati kiírások.

Mindezek miatt az ombudsman intézkedést kért Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, Pintér Sándor belügyminisztertől és az érintett megyei kormányhivataloktól.

A vizsgálati jelentés teljes szövege innen tölthető le.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink