hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ombudsmani kérdések a védőnők bérrendezéséről

Száznál is több védőnő egyéni panasza és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarab eadványa nyomán Szabó Máté ombudsman tájékoztatást kért Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől a védőnők bérrendezésével kapcsolatos elképzelésekről.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és több mint száz védőnő beadványa szerint hátrányosan érinti az alapellátásban dolgozó védőnőket, hogy az egyes egészségügyi dolgozók béremelését tartalmazó jogszabályok eltérő szintű bérezést alkalmaznak az alap- illetve a szakellátásban foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók között. A járó- és fekvőbeteg ellátásban dolgozók 2013. január 1-ig visszamenőlegesen részesülnek az emelés összegében, a védőnői bérrendezése viszont – amellett hogy kisebb mértékű – csak a jogszabály 2013. június 30-i hatálybalépését követően lehetséges.

Az alapvető jogok biztosa megkereste az emberi erőforrások miniszterét. Szabó Máté a többi között a különbségtétel okáról kérdezte a minisztert, de tájékoztatást kért a védőnői szolgálat átalakításáról és annak jogi szabályozásáról is, valamint arról, hogy az átalakítás során ügyelnek-e arra, hogy ne alakuljon ki jelentős különbség az alap- illetve a szakellátásban dolgozók bérezése között, közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

hirdetés

Könyveink