hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Azt látjuk-e, amit kell?

Ritka esetek

Az alábbi ritka esetek mind feladták a leckét a kollégáknak, hol a semmitmondó vagy a más betegségre utaló fizikális elváltozások, hol pedig a műtéti nehézségek miatt. Az is közös bennük, hogy a kongresszusok „csemegéiként” vonták magukra a hallgatóság figyelmét.

Dobverőujj daganattól

Az 52 éves nőbeteg fájlalta az ujjvégeit, a lábszárát és a bokáját, körömlemezei pedig feltűnően mozogtak. A tünetek alapján felmerült, hogy az erős dohányos nőnek hipertrófiás oszteoartropátiája van. Ez a kórkép többnyire paraneoplasztikus szindrómaként jelentkezik dobverőujjal, a disztális hosszú csöves csontok periosztealis hiperosztózisával és ízületi fájdalmakkal. A röntgen és a csontszcintigráfia kimutatta ezeket a csontelváltozásokat, a mellkasi röntgenfelvételen pedig a jobb felső tüdőlebenyben körülírt sugáráteresztő léziót találtak, ami adenocarcinomának felelt meg. A kórosan mozgó körömlemez az óraüvegköröm, illetve a dobverőujj első jele lehet. Később a köröm egyre domborúbbá válik, a pulpa atrofizál, és az ujjbegy, illetve az utolsó ujjperc elasztikusan, ödémásan megduzzad. Ezek az elváltozások különösen gyorsan progrediálnak, ha a hipertrófiás oszteoartropátia paraneopláziás jelenség, és erős fájdalmak, valamint helyi gyulladásos reakciók kísérik. Dr. Joachim Meyer (Heidelbergi Egyetem, Belgyógyászati Klinika) szerint, ha sikerül elhárítani az alapbetegséget (lásd a keretben), akkor rendszerint a panaszok is megszűnnek. A tüneti kezelés nem szteroid antireumatikumokkal vagy pamidronát- infúzióval történhet. A beteg ujj- és ízületi fájdalmai a lobectomia után megszűntek, a körömlemez elváltozásai azonban perzisztáltak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés