hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Az őssejtkutatástól a lepedő gyűrődéséig

  „Embrionális őssejtek felhasználásával egereken végrehajtott speciális génmódosítások elveinek felfedezéséért” Mario R. Capecchi, Sir Martin J. Evans és Oliver Smithies kapta megosztva az idei orvosi-élettani Nobel- díjat. Az 1937-ben Olaszországban született, amerikai állampolgár Capecchi az Utahi Egyetem Howard Hughes orvosi intézetének professzora, a 66 éves brit Evans a Cardiffi Egyetem, míg a szintén brit születésű, 82 éves amerikai állampolgár Smithies a North Carolina Egyetem (Chapel Hill) professzora.
   A díjat odaítélő testület közlése szerint a friss Nobeldíjasok egy sor alapvető felfedezést tettek az emlős embrionális őssejtek és a DNS-rekombináció terén. Eredményeik vezettek el a ma már az orvosbiológia szinte minden területén, az alapkutatástól új terápiák kidolgozásáig használt rendkívül hatékony új technológia megszületéséhez.
   A genetikai módosítást gyakran egy adott gén kikapcsolására, inaktiválására használják. Ilyen génkiütéses (knockout) kísérletekkel tártak fel számos, az embrionális fejlődésben, az életfolyamatokban, az öregedésben és egyes betegségek kialakulásában szerepet játszó gént.
  
 Folytatás a 7. oldalon

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés