2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az orvosnak magát is karban kell tartania!

Csak az gyógyíthat eredményesen, aki önmagát is karbantartja – mondta a Magyar Hangnak Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense.

(...) – Egy kiégett orvos valószínűleg kevésbé tud megfelelni az új követelményeknek. Mit tehetnek ez ellen?

– Először az okokat kell tisztázni. Sajnos nemcsak az új kihívások okoznak nehézségeket, hanem a régiek is. Egy jó orvosnak rendkívüli tudással, gyors döntéshozatali képességgel és nagy stressztűrő képességgel kell rendelkeznie. Speciális szakmáról van szó, ahol különösen sok rizikófaktorral kell számolni, ilyen például a hatalmas felelősség, az ügyeleti munkák, az éjszakázások, az elhúzódó műtétek, az egészségre ártalmas anyagokkal való érintkezés és a nehéz érzelmi helyzetek, a betegek szenvedéseinek megtapasztalása. Ezért kell, kellene az orvosoknak többet foglalkozniuk a saját testi-lelki egészségükkel is. A morbiditásra vonatkozó kutatások azonban azt jelzik, hogy a magyar orvosnők körében – más diplomás foglalkozású nőkkel összevetve – nagyobb arányú a krónikus betegségek előfordulása és halmozódása. Az eredménybe persze bele kell kalkulálni azt is, hogy a gyógyítók valószínűleg jobban tisztában vannak vele, és pontosabb diagnózisokkal rendelkeznek saját egészségi állapotukról, mint az átlagember. Ezt a kérdést jómagam először 2003–2004-ben vizsgáltam, de azóta is készültek vizsgálataink, amelyek megerősítették, hogy több a krónikus betegség az orvosnők körében, de ezek már egészen más betegségeket emeltek ki. Csak a trend látszik tehát, amely mögött nagyon sok tényező összjátéka állhat. Tény, hogy a világ egyetlen pontján sem könnyű gyógyítóként dolgozni. Ezt jelzik azok a nemzetközi vizsgálatok, amelyek szerint a depresszió, az alvászavarok és a kiégés magasabb arányokat mutat ebben a foglalkozási ágban.  A XXI. században tehát a szaktudás megszerzése, a klinikai készségek fejlesztése mellett a hatékony stresszcsökkentő technikák elsajátítása ugyancsak nagyon fontos. Hiszen „csak az gyógyíthat eredményesen, aki önmagát is karbantartja.” Az Orvosok Világszövetsége 2017-es amerikai nagygyűlésén kimondta, hogy meg kell újítani a hippokratészi eskü szövegét. Ki kell egészíteni azzal, hogy a betegek magas szintű, megfelelő ellátásához a gyógyítók jólléte, testi-lelki egészsége is elengedhetetlenül szükséges.

Milyen segítséget kaphatnak az egészségügyben dolgozók?

– A nehézségek hangsúlyozása mellett mindig nagyon fontos a működő, jó példák kiemelése. Szerencsére ezekből is van jó néhány. Ha csak a saját közvetlen környezetemben nézek körül: a Semmelweis Egyetem 1. Számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében speciális kardiológiai szűrést szerveznek a dolgozóknak. Ugyancsak a Semmelweis Egyetemen jött létre a közelmúltban a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ, ahol – komoly felmérést követően – mind a dolgozók, mind pedig a hallgatók számára egészségfejlesztési programokat szerveznek. Magam 2012 óta dolgozom a Gyógyító Nőkért Alapítványban, ahol kifejezetten az egészségügyben dolgozók számára hoztunk létre egy mentális egészséggel kapcsolatos internetes tanácsadó szolgáltatást. A Magatartástudományi Intézetben hosszú évek óta vezetek kiégésprevenciós tréningeket, kollégáimmal stresszkezelési programokat szervezünk, és ma már a hallgatók is tanulhatnak stresszkezeléssel kapcsolatos tantárgyakat. Erre nagy szükség van, mert a kiégés jelentős mértékben veszélyezteti a kezdő orvosokat és a medikusokat is. Ugyancsak a Magatartástudományi Intézethez köthető a HuMánia Pályaszocializációs Műhely, amely komplex módon erősíti a hallgatói megküzdési készségeket. A HuMánia kurzus egyedülálló módon integrál az orvosképzés tananyagába komplex önismereti, kommunikációs és kiégésmegelőző programot.

De ha kicsit az egyetem falain túlra tekintünk: az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a Fitpuli alkalmazás segítségével kínál majd egészségmegőrzési programot közel ötszáz dolgozójának. Nagyon pozitív kezdeményezésnek tartom azt is, hogy az Uzsoki utcai kórházban reggel nyolc órától délután négyig gyerekjátszó működik, amely nemcsak a vizsgálatra érkező vagy rokonukat látogató szülők számára könnyíti meg az életet, hanem az egészségügyi dolgozók számára is megoldást nyújt, ha a gyerekeikre nem tud családtag vigyázni. Egyszóval rajtunk is nagyon sok minden múlik, fel lehet venni a harcot a nehézségekkel.

A teljes interjú

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink