hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az NSTEMI betegek túl későn kerülnek kórházba

A betegek 59 százaléka több mint két óra múlva került kórházba, 11 százalékuknál ez még tovább tartott, meghaladta a tizenkét órát.

Az elmúlt hetekben megjelent közleményben a Mayo Klinika (Rochester, MN) orvosai 104 622 NSTEMI beteg (ST elevációval nem járó szívinfarktus) adatait nézték át, akik 568 különböző kórházba nyertek felvételt. Kiindulásnak figyelembe vették a CRUSADE legújabb ajánlását. Eszerint ajánlatos minden betegnek, akiben az akut koronária szindróma tünetei 5 percnél tovább tartanak, telefonon hívni a mentőket.

A vizsgálat során kiderült, hogy a betegek az első tünetek jelentkezését követően átlagosan 2,6 óra múlva kerültek a kórházakba. Ez az időintervallum 2001 és 2006 között lényegében nem változott. Összességében a betegek 59 százaléka több mint két óra múlva került kórházba, és 11 százalékuknál ez még tovább tartott, meghaladta a tizenkét órát. A késői kórházi felvétel az alábbi csoportokra volt jellemző: az idősekre, a nőkre, a színes bőrű lakosokra, a cukorbetegekre és a dohányzókra. Azt is megállapították, hogy ha a tünetek és panaszok éjszaka kezdődtek vagy a hétvégén, kb. 25 százaléknyit csökkent a kórházba kerülés ideje. A vizsgálók véleménye szerint újabb stratégia kidolgozására van szükség, hogy a NSTEMI betegek rövidebb idő alatt jussanak kórházakba.

Forrás: Arch Intern Med 2010; 170: 1834-1841.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés