2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés
hirdetés

Az influenza megelőzése oltással csökkenti a szívinfarktus rizikóját

Az Egyesült Királyságban retrospektív vizsgálatot végeztek a 40 éven felüliekben.

Az egyik csoportba 78 706-an kerültek – közülük 2001 és 2007 között 16 012-en szenvedték el az első szívizominfarktusukat –, a kontrollok közé 62 694-en. Mindkét csoport tagjai fele-fele arányban részesültek a vizsgálatot megelőző évben influenza elleni szezonális oltásban.

Kiderült, hogy ha korán kapták a vakcinát, akkor kevesebb infarktus lépett fel, mint azok esetében, akik november közepe után részesültek profilaxisban. Az is egyértelművé vált az elemzés során, hogy az influenza megelőzésére adott oltás 1/5-ével csökkenti az első szívizominfarktus rizikóját.

Ugyanakkor ilyen összefüggést a pneumococcus vakcinációval kapcsolatban nem tapasztaltak. A tanulmányt végzők véleménye szerint megfontolás tárgyát kell képeznie a 40–65 év közötti populáció évenkénti oltásának, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e az influenza súlyos lefolyására hajlamosító tényezővel.

Forrás: CMJ 

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Sokaknak rossz tapasztalatuk van az egészségüggyel, de nem elég a kórházakon számon kérni a szabályok betartását. Rendszerszintű változásra van szükség az egészségügyben.

A körülményeken múlik, de nem feltétlenül sérti az egészségügyi dolgozók jogait az, ha csak védőoltással tarthatják meg az állásukat. Alapvető jogokat sért viszont a kormány, amikor az oltatlan dolgozókat teljesen megfosztja a végkielégítéstől.