hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Az idő a vírusnak dolgozik

Európai HPV-diagnosztikai szabadalom

Március 1-jén az Európai Unióban elfogadták a GenoID Kft. szabadalmi bejelentését. A molekuláris diagnosztikában jelentős újdonságot piacra hozó vállalkozás sikere mögött álló szakmai munkáról dr. Jeney Csaba mikrobiológus számolt be lapunknak.

Az 1970-es évek végén merült fel először, hogy a szemölcsöt okozó vírus egyéb fertőzéseket is kiválthat. Ez idő tájt indulhatott el a vírusok mélyrehatóbb vizsgálata, és hamarosan nagy meglepetést okozott, hogy a papillomavírus megtalálható az emberi méhnyak hámszövetében. A 80-as évek eleje óta tudjuk, hogy a humán papillomavírus (HPV) az emberi méhnyakrák okozója. Az igazi meglepetést azonban az hozta, hogy más betegségektől eltérően a kórokozó és a kórkép közötti kapcsolat nem szorosan ok-okozati: a vírusnak jelen kell lennie, hogy a méhnyakrák kialakuljon (a legújabb szakirodalmi adatok szerint az esetek 99,6 százalékában ott is van), viszont nem mindenkinél alakul ki a daganat, akinél a vírus kimutatható. A HPV nagy és kis rákkockázatot jelentő típusain kívül vannak nem besoroltak is. Felmerült, hogy a daganat kialakulásában a beteg genetikai tényezőin kívül más konstellációk is szerephez jutnak, például hogy a retinoblasztóma-gén egyes mutációi veszélyeztetők lennének, de ez nem bizonyosodott be. Ami biztos a HPV-fertőzöttség és a méhnyakrák kialakulásának összetett folyamatában, hogy az életvitelhez köthető tényezők – elsősorban a dohányzás és a gyakori partnerváltás – erősen növelik a daganat kialakulásának esélyét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés