hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Az ellentmondó járványügyi intézkedések és a gazdasági következmények

Békássy Szabolcs országos háziorvosi kollegiális vezető a növekedés.hu-nak arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány kapcsán megjelent eljárásrendeket mielőbb össze kell fésülni.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta mennyivel csökkent a háziorvosi praxisokban a személyesen ellátott betegek száma?

Jelentős mértékben. Még tavasszal készítettünk egy országos felmérést, e szerint a kollégák csaknem kétharmada naponta tíznél is kevesebb pácienst látott el a rendelőben.  A személyes tapasztalom, hogy míg korábban 80-100 beteg is megfordult egy rendelésemen, most 20-30.

Ennek bizonyára az az oka, hogy csak időpontra jöhetnek a páciensek.

Valóban, a rendezőelv az, hogy akit csak lehet, azt távkonzultáció formájában lássunk el, és személyesen csak az jöjjön, akinek akut panaszai vannak, kivéve, ha azok légútiak. Így is előfordul, hogy megjelenik a rendelésen köhögő, légzési nehézséggel küzdő beteg. Ilyenkor növeljük a védelmi szintet, ffp2 maszkot, védőszemüveget veszünk fel és gumikesztyűt, mert a normál rendszerű ellátás során csak sebészeti maszkot viselünk. (...) A különféle nemzetközi ajánlások és a magyar eljárásrend szerint sem számít magas kockázatú ellátásnak a szimpla háziorvosi vizit, ha az nem haladja meg a 15 percet, illetve nem történik úgynevezett magas kockázatú, aeroszol képződéssel járó beavatkozás. Ettől függetlenül egy háziorvosi rendelőben is adódhatnak olyan helyzetek, amikor szorosabb kontaktusba kerülünk a beteggel, ezért rendelkeznünk kell komolyabb védőfelszereléssel is. (...)

A legfrissebb adatok szerint a fertőzöttek jelentős hányada tünetmentes, tehát valójában önök sincsenek biztonságban. Nem kellene módosítani a védőfelszerelések használatára vonatkozó ajánlást?

De, minden bizonnyal. Ahogyan a még június 12-én elfogadott eljárásrendet is a PCR-tesztek elrendelése, valamint az általános járványügyi intézkedésekről.

Merthogy?

A jelenleg érvényes előírás szerint azoknál a pácienseknél ab start PCR-t kellene elrendelni, akik akár egyetlen tünetet is mutatnak, tehát vagy köhögnek, vagy 38 C feletti lázuk van, vagy hirtelen szaglás- és ízérzékelési zavaruk jelentkezik, és Magyarország területén élnek. Ez azt jelenti, hogy lényegében az összes hozzánk forduló és felső légúti tüneteket produkáló páciensnek – akik az iskola- és óvodakezdéskor jellemzően sokan vannak – tesztet kellene elrendelnünk. Ez ésszerűtlen és jóval túl van a tesztelési kapacitáson is. (...) Ha mindenkit potenciálisan koronavírus-gyanúsnak ítélünk, az óriási terhet ró nem csak a mintavevőkre és a laboratóriumokra, de a pszichésen a társadalomra is. Nem beszélve arról, hogy rengetegen esnek ki a munkából, kerülnek karanténba, és annak ismét súlyos gazdasági következményei lesznek. (...)

Önök most melyik eljárásrend alapján döntenek?

Ez most mindig egyéni döntés kérdése.Hozzáteszem, számos járásban az egészségügyi hatósági intézkedések sem konzekvensek, ami a járvány megfelelő kezelése szempontjából nem optimális. (...)

A teljes interjú

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink