hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Egészségipar

Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) és a gyógyszergyártók

A gyógyszercégekkel kapcsolatban a Felügyeletnek ellenőrzési jogosítványai vannak többek között a gyógyszerismertetés szabályainak betartatására.
Az idei első félévben az EbF elsősorban az engedély nélkül folytatott gyógyszerismertetés, az ismertetés során átadott ajándékok, valamint a kongresszusi részvételek finanszírozása kapcsán indított vizsgálatokat. Összesen 56 eljárás már folyamatban volt, ezek közül huszonötöt zártak le.

Bírsággal 16 céget sújtottak, 6 esetben a Felügyelet megszüntette az eljárást, emellett három jogsértés tényét megállapító határozat született. A hatóság itt is hangsúlyt fektetett a helyszíni ellenőrzésekre; az év első felében 14 alkalommal 30 ügyfélnél jártak.

Az ismertetői tevékenység felügyelete keretében a hivatal nemcsak a gyártókat, forgalmazókat vizsgálta, hanem az ismertető személyeket is. Összeférhetetlenséget öt esetben állapítottak meg, ebből egy alkalommal 700 000 forinttal meg is bírságolták az illetőt.

Részlet Holchacker Péternek, az EbF elnökhelyettesének a Medical Tribune-nek adott interjújából
Az egészségügyi intézmények – jogosan – kifogásolják, hogy míg az ellenük indított eljárásokkal folyamatosan foglalkozik a sajtó, addig a gyógyszergyárakkal kapcsolatos felügyeleti munka nem nyilvános.

Érthető a felvetés, de ezt a jogszabályokon kell számon kérni: jelenleg ugyanis kifejezetten előírják, hogy az egészségügyi szolgáltatókkal szembeni eljárásainknak nyilvánosaknak kell lenniük, ám a gyógyszercégek esetében hiányzik ez a felhatalmazás. Ennek nyilván az az oka, hogy az EbF nagyon komoly biztosítottvédelmi funkciót lát el. Vagyis ha egy közfinanszírozott ellátással kapcsolatos problémát vizsgál ki, akkor a megnyugtató rendezés is a nyilvánosságra tartozik. Egyrészt a konkrét jogsértés megszüntetése miatt, másrészt hogy az ilyen jellegű hibák hosszabb távon kiküszöbölhetők legyenek.

Nem gondolja, hogy a gyógyszerpromóció – ha közvetetten is – szintén érinti a biztosítottakat?

Igaza van, de a személyiségi jogok védelme miatt mégsem hozhatjuk nyilvánosságra a szóban forgó esetekkel kapcsolatos határozatainkat. Jelenleg is dolgozunk a gyógyszerpiac szereplőivel azon, miként tudnánk a szigorú adatvédelmi előírásoknak úgy megfelelni, hogy közben az információs igényeket is kielégítsük. Egyelőre azt a megoldást választottuk, hogy a rendszeres gyógyszerpiaci megbeszéléseken és a honlapunkon az ilyen eljárások tipikus jellemzőit, az általános érvényű tapasztalatokat összesített formában tesszük közzé, mellőzve a konkrétumokat. Így segítjük a cégeket a jogkövető magatartás kialakításában, de egyikük érdekeit sem sértjük. Hozzáteszem: ha egy jogszabály-módosítás ezen a téren is lehetővé teszi az eljárások nyilvánosságra hozatalát, nem fogunk habozni.

Haiman Éva, Medical Tribune

cimkék

hirdetés

Könyveink