hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Az antipszichotikumok növelik az Alzheimer-kórosok halandóságát

Az antipszichotikumok hosszú távon növelik a halálozási arányt az Alzheimer-kórban szenvedő betegek körében. Az erről szóló tanulmányt pénteken tették közzé a The Lancet Neurology című szakfolyóirat internetes kiadásában.

Pszichiátriai betegségek - például skizofrénia - elleni szereket gyakran alkalmaznak Alzheimer-kóros betegeknél, hogy csökkentsék a páciensekre és környezetükre veszélyes nyugtalanságukat vagy agresszivitásukat.
A The Lancet Neurology szerint európai és amerikai intézetekben ápolt, demenciában szenvedő betegek 30-60 százalékát kezelik antipszichotikus szerekkel.
Korábbi tanulmányok megállapították, hogy az Alzheimer-kór neuropszichiátriai tüneteinek pszichózis elleni szerekkel való kezelése rövid távon - 6-12 héten át - kedvező hatású, de rámutattak arra is, hogy növelik az egyes nem kívánatos mellékhatásokat.
Clive Ballard, a londoni King,s College Wolfson Gerontológiai Központja munkatársának tanulmánya 2001 és 2004 között 64, 67 és 100 év közötti, Nagy-Britanniában élő Alzheimer-kóros betegek két csoportját hasonlította össze. Az egyik csoportot antipszichotikus szerekkel (tiorizadin, chlorpromazin, haloperidol, trifluorperazin vagy riszperidon) kezelték, a másik csoport pedig placebót kapott.
Tizenkét hónapos időtartartamot vizsgálva a túlélés az antipszichotikumokkal kezelt betegek csoportjában 70, míg a placebós csoportban 77 százalékos volt. Két év alatt az első csoportban 46, a másodikban pedig 71 százalékos volt a túlélés. Három év alatt az arányok 30, illetve 51 százalékra változtak.
A vizsgált időszak egészét tekintve a halálozási kockázat a placebót kapók csoportjában 42 százalékkal volt alacsonyabb, mint az antipszichotikus szerekkel kezeltek között.
A tanulmány szerzői szerint a második generációs antipszichotikus szerek alkalmazásának van helye az Alzheimer-kór súlyos neuropszichiátriai tüneteinek, mindenekelőtt az agresszivitásnak a kezelésében. Sürgősnek tartják azonban a nem feltétlenül szükséges és elhúzódó kezelések leállítását.
Több tanulmány kimutatta, hogy a pszichológiai kezelés vagy más gyógyszerek, például az antidepresszánsok alkalmazása alternatív megoldást jelenthet az antipszichotikus szerekkel szemben - mutatnak rá a szerzők.


Forrás: MTI/AFP

cimkék

hirdetés

Könyveink