2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az amerikai választás egyik tétje

A Mérce szerint a kutatások azt mutatják, hogy a demokrata előválasztáson szavazni szándékozók a legfontosabb kérdésként tekintenek az egészségügyre.

Amerikában az egészségügyi ellátás, a kórházak többsége továbbra is magánkézben van, a legszélesebb szolgáltatási körhöz továbbra is a magánbiztosítókon keresztül vezet az út. Emellett – kiegészítésként – működnek az állami programok. Mindez persze azt is jelenti, hogy bár az amerikai egészségügyi kiadások a GDP 17 százalékát teszik ki, a nehéz anyagi helyzetben lévők számára – krízis helyzetekben még inkább – az egészségügy megfizethetetlen.

Donald Trump elnökválasztási kampánya és elnöksége alatt is számos támadást indított az Obamacare ellen, majd a sürgetésére többször is kísérletetet tett a republikánus többségű kongresszus a reformcsomag felszámolására. Az eddigi kezdeményezések azonban szinte kivétel nélkül kudarcot vallottak. A Wesleyan Media Project összeállítása alapján, míg a 2016-os választási évben a demokrata kampányhirdetések mindössze 10 százaléka foglalkozott az egészségüggyel, addig 2018-ban ez az arány már az 50 százalékot is meghaladta. 2016-ban a republikánus hirdetések 16 százaléka fókuszált az egészségügyre, 2018-ban pedig már 30 százalék felett járt az egészségügyi témák aránya.

2018-ban a félidős kongresszusi választások uralkodó témájává lépett elő a társadalombiztosítás, és számos elemző egybehangzó állítása szerint az egészségügyi reformnak jelentős szerepe volt abban, hogy a demokraták megerősödtek a választást követően a kongresszusban. A szeptemberi demokrata vita témái között is meghatározó volt az egészségügy. A két népszerű progresszív jelölt – Bernie Sanders és Elizabeth Warren – radikális reformot sürgetnének az egészségügy területén, amely többek között azt is jelentené, hogy a magánbiztosítókat kivezetnék a területről. Joe Biden korábbi alelnök, aki még mindig vezeti a demokrata jelöltek népszerűségi versenyét, amellett érvelt a vita során, hogy mindössze az Obamacare fokozatos kiterjesztésére lenne szükség.

Hajdu Nóra, az IDEA Intézet elemzőjének teljes írása a Mércén

(forrás: Mérce)
hirdetés

Könyveink