2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Kitekintő

Az amerikai kórházak hanyagsága elősegíti a szervkereskedelmet

Az Egyesült Államok egyes kórházaiban tapasztalható, „nem figyelek oda” típusú hozzáállás elősegítheti a vesék feketekereskedelmét – idézi transzplantációs szakértők véleményét az AP szakírója.

A gyanú, hogy szervkereskedelem folyik az országban, a múlt héten merült fel, amikor a szövetségi rendőrség, az FBI rajtaütése során letartóztatták Levy Izhak Rosenbaumot.

A New York-i férfit azzal vádolták meg, hogy 160 ezer dollárért (mintegy 32 millió forintért) adott el egy amerikainak vesét, amelyet egy izraelitől vett. Az ügyészek szerint Rosenbaum maga dicsekedett azzal egy titokban rögzített felvételen, hogy az utóbbi tíz évben „meglehetősen sok” szervet közvetített.

A szervek adásvétele tiltott az Egyesült Államokban, ahogy a világ csaknem valamennyi országában. Egyre bővül azonban a nemzetközi feketepiac, mivel a felmerült igények jóval meghaladják az átültethető szervek számát.

Néhány amerikai kórház nem firtatja mélyebben a vesét adományozók hátterét, illetve azt, hogy valójában milyen kapcsolatban állnak azokkal, akiknek felajánlják a szervüket. Különböző szakmai csoportok és a Medicare állami egészségügyi segélyprogram iránymutatásai ellenére az amerikai transzplantációs központok többsége szabadon állítja fel saját szabályait, amelyek célja annak ellenőrzése, hogy nem pénzért adja-e a donor az átültetendő szervet.

A kérdőívekben feltett kérdések igen változatosak. Néhány kórház hosszú várakozási időt ír elő, hogy kizárja a gyanús adományozásokat, mások nem. „Némelyik meglehetősen felületes vizsgálatot alkalmaz, például megkérdezik a donortól: 'biztos abban, hogy ezt akarja?'” – tárta fel Art Caplan, a Pennsylvaniai Egyetem orvosetikusa, az ENSZ nemzetközi szervkereskedelemmel foglalkozó munkacsoportjának tagja.

A múlt heti rajtaütést megelőzően egy szövetségi titkosügynök képzeletbeli nagybátyja számára keresett vesét Rosenbaumnál. Ha az állítások igazak, ez lesz az első dokumentált, szervkereskedelemre vonatkozó eset az Egyesült Államokban, egyúttal bizonyítaná,  amit számos bennfentes már hosszú ideje gyanított – vélik transzplantációs szakértők.

Az ügyészek szerint Rosenbaum megdöbbentően jól el tudott igazodni az amerikai kórházi rendszerben. Az eladók és a vevők kitalált történetekkel, mint rokonok vagy barátok jelentkeznek, hogy a kórházak azt higgyék, pénz nem cserélt gazdát – közölte Mark McCarren, New Jersey szövetségi ügyésze. Hozzátette, hogy a kórházi alkalmazottaknak büntető eljárással kell szembenézniük, amennyiben tudták, hogy vásárolt vesék átültetésében vesznek részt.

Matthew Cooper, a baltimore-i Marylandi Egyetem orvosi központjának transzplantációs sebésze elmondta, hogy kórházuk megköveteli: a donor elsőfokú rokona legyen a szervet kapó páciensnek, amit születési anyakönyvi kivonattal kell igazolnia. Ezt a gyakorlatot azonban nem minden amerikai transzplantációs központ követi.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink