hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az alattomos melléklelet

A pajzsmirigygöbök kivizsgálása

Ultrahangvizsgálattal minden második egészséges ember pajzsmirigyében található göb. A teendőket azonban elsősorban a klinikai kép és a vékonytű-biopszia eredménye határozza meg.

A pajzsmirigy tünetmentes göbjeit sokszor véletlenül észleljük. Általában funkcionálisan inaktív kolloidgöbről van szó, de az ilyen melléklelet alapján nem zárható ki a hormontermelő adenoma, sőt a carcinoma sem. Ugyanis tapintással vagy ultrahanggal nem lehet eldönteni, hogy a göb jó- vagy rosszindulatú.

Az egy centiméteresnél kisebb és nem tapintható elváltozásoknál felesleges a további kivizsgálás. Igaz, hogy boncoláskor a cadaverek 15 százalékában találnak egy centiméternél kisebb papilláris carcinomát, azonban a tapasztalatok szerint közülük csak minden ezredik növekszik akkorára, hogy tüneteket is okozzon.

Tapintható vagy egy centiméternél nagyobb göb esetén meg kell határozni az endokrin aktivitást. Erre a TSH-szint meghatározása a legalkalmasabb. A hormontermelő (meleg) göbök legtöbbször jóindulatúak – amennyiben csökkentik a TSH-koncentrációt (határérték: 0,1 mE/l), szcintigráfia indokolt. Ha hyperthyreosist okoznak, kezelni kell: gyógyszerrel, majd szükség esetén izotóppal, esetleg műtéttel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. bardócz mariann
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés