hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Tudomány

Az Agykutatás Hete

Az Agykutatás Hetét, angol nevén a Brain Awareness Week-et éppen 15 éve alapította a nemzetközi Idegtudományok Társasága és a DANA Alliance for Brain Initiatives. Azóta egyre több országban működik a főként ismeretterjesztő céllal létrehozott rendezvény.
Magyarországon 1997. óta tartják meg az Agykutatás Hetét, 2003 óta országos rendezvényekkel. Idén Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsett is vannak programok. A legtöbb előadást a budapestiek hallgathatják meg a Millenáris Teátrumban, március 16. és 21. között, minden nap délután fél öttől. A belépés mindenhol ingyenes.
 
Magyarország komoly eredményekkel büszkélkedhet az agykutatás terén, elsősorban a tanulás-memória, a tudatos érzékelés és a kreatív gondolkodás folyamatait koordináló agykéreg vizsgálatának kapcsán. Magyar tudósok nevéhez fűződik annak felismerése is, hogy az agy idegsejtjei nem csak kötött idegpályákon keresztül tudnak kommunikálni egymással.
 
Vizi E. Szilveszter kutatásai vetették fel először ezt a lehetőséget, amit azóta laboratóriumban is igazoltak. Korábban az agyról úgy gondolkoztunk, mint egy huzalozott hálózaton keresztül kommunikáló komplex „telefonközpontról”. Ma már tudjuk, hogy ezt kiegészíti egy olyan „rádiós” rendszer is, amelynek a jeladói közvetlen kapcsolat nélkül, ingerületátvivő kémiai anyagok diffúziója útján is képesek információt közölni. Ez az adórendszer finomhangolja a kötött idegsejt hálózat működését, és szorosan kapcsolható a hangulatok és érzelmek hatásaihoz. A gyógyszerek pedig elsősorban ennek a rendszernek a működését befolyásolják. Intézményünk egyik legutóbbi eredménye éppen egy ilyen érzelmi információkat szállító idegpályának a meghatározása volt, amely lehetővé teszi a memóriafolyamatok számára az alkalmazkodást a váratlan helyzetekhez – magyarázta Freund Tamás, az Idegtudományi Társaság elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink