hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Az adipozitás befolyásolja az idegsejtek működését

Obezitás és demencia

Az utóbbi húsz évben 400 százalékkal nőtt a demencia incidenciája a világon. Az egyes vélemények szerint már járványos méreteket öltő elhízás szintén globális probléma. Míg a keresztmetszeti vizsgálatokból nem derült fény a két kórkép összefüggésére, egy nemrég közzétett prospektív vizsgálat (Arch Intern Med 2005;163: 1524–8.) kimutatta, hogy az obezitás a nők esetében növeli az időskori elbutulás gyakoriságát. A különbség okát brit szerzők abban látták (J Nutr Health Aging 1998;2:113–4), hogy a demencia már szubklinikai fázisában is rontja az étvágyat, így a diagnózis megállapításakor már kisebb a testtömegindex.
A BMJ június 10-i, fő témaként az elhízással foglalkozó számában megjelent az első olyan tanulmány, amely összefüggést tár fel a középkorúak adipozitása és az időskori demencia között. Ennek szerzői már nem a kórisme kimondásakor kiszámított, hanem az évtizedekkel korábban megállapított testtömeget vették alapul. Több mint tízezer ember adatait dolgozták fel, akik 1963 és 1973 között 40–45 évesek voltak, és rendelkezésre állt akkori testtömegindexük. Sokaknál a szkapula alatt és a tricepsnél mért bőrredővastagságra is találtak adatot, amely még jobb eszköze a tápláltság megítélésének. Fő végpontként azt vizsgálták, hogy jó 30 évvel később (1994 és 2003 között) hányuknál diagnosztizáltak demenciát. Eredményeiket számos olyan tényező szerint korrigálták, amelynek szintén szerepe lehet a demencia kialakulásában (életkor, nem, etnikai hovatartozás, dohányzás, alkoholfogyasztás, hipertónia, kardiovaszkuláris betegségek, szélütés az anamnézisben). Csakhogy ezek a tényezők nem módosították az összefüggést, így általános következtetésként azt állapították meg, hogy a testtömegindexük alapján az elhízottak csoportjába tartozó középkorúak körében 74 százalékkal – túlsúlyosság esetén 35 százalékkal – nagyobb eséllyel alakul ki az időskori demencia. A szubszkapuláris és a triceps-régió bőrredővastagsága is megerősítette az eredményt: megnagyobbodása 60-70 százalékkal növelte az elbutulás kockázatát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés