hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Ausztria megújítja egészségügyi rendszerét

A cél a takarékoskodás

 2004. december 14. nagy nap volt a burgenlandi Oslip – és az osztrák egészségügy – életében: megkezdődött az első egészségügyi csipkártyák, az E-Card névre keresztelt elektronikus beteglapok próbaüzeme.

 Egészségügyi csipkártya

 Az orvosi rendelőt felkereső betegeknek ezután nem kell megvárniuk, amíg rongyosra lapozott kartonjukat előkeresik, elég átnyújtaniuk a plasztiklapocskát, aminek leolvasása egyetlen pillanatig tart. Az év végén próbaüzemre bocsátott kártya 2005 első felében minden osztrák beteghez eljut. Ezzel talán vége a cetli-vircsaftnak – jelenleg 24 millió kartotékot tárolnak a különböző rendelőkben, ambulanciákon, kórházakban. Az öröm azonban nem felhőtlen: csaknem 13 évig tartott, amíg az első próbaüzem után mégiscsak valóra válik a korszerűsítés. Ráadásul ez a kártya egyelőre csak a biztosított nevét és biztosítási számát tartalmazza, még csak az egységes európai biztosítás céljaira sem használható.

 Mindez adatvédelmi okokkal magyarázható – ám a rendszerben benne van a lehetőség más adatok tárolására, s ha a beteg kéri, ez meg is történik. Mivel mindenkinek érdeke, hogy egyetlen mozdulattal az ország bármely rendelőjében, kórházában megismerhetőek legyenek egészségügyi információi, feltételezhető, hogy a nagy többség félreteszi aggályait, s hozzájárul a kiegészítéshez.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szászi Júlia (Bécs)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés