hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Áttörés a mellrák megelőzésében?

Egy várhatóan a jövő héten megszülető kislány lesz az első brit gyermek, akinél előzetes genetikai vizsgálattal zárták ki a mellrák kialakulására hajlamosító hibás gén jelenlétét.

Egy londoni, mesterséges megtermékenyítéseket végző klinikán júniusban végezték el azt a vizsgálatot, amely kizárta, hogy a beültetett embrió hordozza a BRCA1 nevű gén hibás változatát, amelynek jelenléte akár hétszeresére növelheti a mellrák kialakulásának valószínűségét. A család azért döntött az előzetes vizsgálat mellett, mert az apa valamennyi nőrokona mellrákban szenvedett. Beültetés előtti genetikai vizsgálatot eddig is végeztek a szigetországban, olyan betegségek kiszűrésére, mint a Huntington-kór és a cisztás fibrózis.

A szakemberek tizenegy, háromnapos embriót vizsgáltak meg egy-egy sejt eltávolításával, ezek közül hat hordozta a BRCA1 hibás formáját. Az ettől mentesnek bizonyulók közül kettőt ültettek be az anyaméhbe, de csak az egyikből fejlődött magzat.
A beültetés előtti genetikai vizsgálat vezetője szerint mindez egy új korszak nyitányát jelenti, amelyben segíteni lehet a rákos megbetegedésekre hajlamosító génekkel rendelkező szülőknek és születendő gyermekeiknek. A hibás géntől nemcsak a gyermekeket, hanem a leszármazottaikat is megkímélik.

Forrás: InfoRádió/The Independent

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink