hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Ásványi evolúció

A földtörténet során nemcsak emberszabásúaknál, állatoknál vagy növényeknél figyelhető meg az evolúció, hanem az ásványoknál is. A kutatók alapfeltevése szerint a bolygónkon megtalálható ásványok dinamikusan változó "fajok" - írja a hvg.hu.

A kutatást a Carnegie Intézet két szakértője, Robert Hazen és Dominic Papineau vezeti. Szerintük ötmilliárd évvel ezelőtt, mielőtt még a bolygók kialakultak volna az univerzumban, 12 különböző ásvány kavargott nyomokban a csillagközi porban. Amikor a Föld formát öltött, már 250 különböző "fajtáról" beszélhetünk, ez pedig körülbelül 1500-ra duzzadt négymilliárd éve, amikor a vulkanikus aktivitás, a lemeznyomás és más erőhatások következtében kialakult a bolygó domborzata.
Az American Minerologist szaklapban megjelent tanulmány új fényben tünteti fel az ásványtant, a leírtak szerint "a biokémiai folyamatok lehetnek felelősök akár közvetett, akár közvetlen módon a Föld jelenlegi 4300 körüli ismert ásványtípusáért". Az ásványi evolúció természetesen különbözik a darwini szerves evolúciótól, az ásványok ugyanis nem mutálódnak, nem szaporodnak és nem is versengenek egymással. Érdekes módon azonban az ásványtípusok száma és mennyisége is drámai mértékben ugrott meg a Földön a szerves élet megjelenése óta, körülbelül 2 és fél milliárd éve - a Föld ásványai pedig gyakorlatilag párhuzamosan fejlődnek azóta a flórával és a faunával.

 

Forrás: hvg.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink