hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Ártó és gyógyító játékok

Függőséget okoznak, agresszívvá tesznek, elmagányosítanak – nagyjából ennyit tud a tudomány a számítógépes játékok valószínűsíthető káros hatásairól. Ezen a képen a legújabb kutatások is csak keveset árnyaltak. Egyrészt kiderült, hogy a függőség – a más típusú addikcióknál bevált módszerekkel – viszonylag hatékonyan gyógyítható, másrészt, hogy a nem agresszív játékoknak pozitív hatásuk is lehet.
A játékfüggőség kezeléséről a CNN tudományos rovata közölt beszámolót egy amszterdami addikcióklinika tapasztalatai alapján. Itt az idei év elején indult a játékfüggők kezelése, és már túl vannak a huszadik sikeres terápián. Főként olyan fiatalokat kezelnek, akiknél fizikai tüneteket is okoz a játékfüggőség (a páciensnek megváltozik a vérnyomása, a szívritmusa, fokozottabban verejtékezik, és remegni kezd a számítógépek látványától). A „betegek” többségénél szerencsére nem enynyire komoly a baj, vagy legalábbis a jelei nem ilyen látványosak. A függőség első lépéseként ugyanis csupán egyfajta elfordulás, érdeklődéshiány és kommunikációképtelenség alakul ki a külvilággal kapcsolatban, a teljes személyiség a számítógép felé fordul, miközben drámaian – akár napi 14–18 órára – nő a komputer előtt töltött idő (az egyéb tevékenységek és a társadalmi kapcsolatok pedig értelemszerűen leépülnek). Ezen a szinten még igen hatékony lehet a 4–8 hetes, beszélgetésekből és az érdeklődést „átprogramozó” foglalkozásokból álló terápia, a fizikai függés kialakulása esetén azonban már hosszabb kezelésre van szükség.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés