hirdetés
2022. augusztus. 13., szombat - Ipoly.
hirdetés

 

Apró robotok lövik szét a cisztákat az agyban

A HáziPatika szerint egy kaliforniai vállalkozás két éven belül az emberi agyba küld apró robotokat, hogy azok szétlőjék a nehezen operálható vagy kezelhető cisztákat, gliómákat.

Miniatűr robotokat küldeni az emberi agyba már régóta a tudományos fantasztikum tárgya. Az egyik leghíresebb példa Isaac Asimov könyve és a "Fantasztikus utazás" című film, amelyben a tudósokból álló legénység egy miniatürizált űrhajóban utazik az agyba, hogy versenyt futva az idővel szétlőjön egy halálos vérrögöt egy fontos ember agyában. Egy kaliforniai startup szerint mindez hamarosan valósággá válhat (legalábbis ami a robotok miniatürizálását illeti). A Bionaut Labs (BL) tervei szerint két éven belül elvégezhetik az első klinikai kísérleteket embereken, hogy apró injekciós robotokkal lőjék szét az agyi cisztákat, daganatokat, írta a Medical Express egészségügyi hírportál nyomán a lap.

A BL a világhírű Max Planck német kutatóintézeteivel fejleszti a robotokat. A kulcsmomentum a robotok mozgatása, amelyet mágneses energiával oldottak meg. A páciens koponyáján kívül elhelyezett mágneses tekercsek egy számítógéphez kapcsolódnak, amely távolról manőverezi a robotot az agy érintett részébe, majd ugyanezen az úton távolítja el azt. A kifejlesztett készülék könnyen szállítható és százszor kevesebb áramot igényel, mint egy kórházi MRI berendezés. Ráadásul nem károsítja az emberi testet, szemben az optikai vagy ultrahangos technikákkal.

A robot tulajdonképpen egy néhány milliméter hosszú, golyó alakú fémhenger. Amint az egység megközelít egy cisztát az agyban, rakétaként kilő, és hegyes végével átszúrja a duzzanatot, kiürítve belőle a folyadékot. A feltalálók remélik, hogy a robotot élesben is tesztelhetik. Siker esetén az eljárást egy ritka, gyermekeket érintő agyi rendellenesség kezelésére lehetne használni. Az ún. Dandy-Walker-szindróma veleszületett betegség, amelynél golflabda méretű ciszták alakulhatnak ki. A duzzanatok növelik az agyra nehezedő nyomást, amely életveszélyes neurológiai állapotot idéz elő.

A kaliforniai cég már tesztelte robotjait nagy állatokon, például juhokon és sertéseken. Azt remélik, a technológia az ember számára is biztonságos. Ha az eljárás engedélyt kap, forradalmasíthatja az agyi rendellenességek kezelési protokollját.

A teljes információ

 

(forrás: Házipatika)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink