hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egy robot, végtelen lehetőségek

A mobil robotok nemcsak az általános gyártási környezetekben képesek emelni az intralogisztika szintjét, hanem az élettudományi szektor logisztikai kihívásaira is megoldást tudnak nyújtani. Az előrejelzések szerint a globális élettudományi (gyógyszergyártás, biotechnológia, orvosi technológiák, és nutraceutikumok) analitikai piac mérete a 2020-as 22,1 milliárd dollárhoz képest 2025-re eléri a 42,0 milliárd dollárt.

Az egészségügy és az élettudományi szegmensek folyamatosan változó tendenciáira való tekintettel, a vállalatoknak folyamatos innovációra van szükségük annak érdekében, hogy eredményesek és hatékonyak tudjanak maradni. Az olyan modern technológiák, mint az autonóm mobil robotok (AMR-ek) segíthetnek optimalizálni a munkafolyamatokat, és ezáltal növelhetik a biztonságot, a termelékenységet és a rugalmasságot, mely tényezőkre az utóbbi hónapokban még nagyobb hangsúly került.

Fertőtlenítés robotokkal

Vállalkozások és intézmények világszerte elkezdtek alkalmazkodni a társadalmi távolságtartás szabályai által fémjelzett új valósághoz. Az emberek és a vállalatok védelme érdekében az automatizálás különböző kihívások megoldásává vált, beleértve a fertőtlenítési folyamatok területét is. Az autonóm mobil robot technológia ezeket a folyamatokat nemcsak kórházakban és egészségügyi intézményekben tudja támogatni, hanem sokféle kereskedelmi környezetben, például repülőterek, hotelek, edzőtermek, bevásárlóközpontok, sőt még börtönök esetében is. Ezek közül a fertőtlenítő robotok közül néhányat aeroszolos vegyszerek adagolására használnak, azonban számos fertőtlenítő robot érkezik a piacra, amely UV fénytechnológiát alkalmaz. Az UV fénnyel ellátott fedélzeti modulok segítségével a piacvezető Mobile Industrial Robots (MiR) robotjai automata fertőtlenítő robotokká válhatnak, és optimalizálhatják a belső tisztítási ciklusokat.

 

Végtelen lehetőségek

Az AMR-ek számos feladatot el tudnak látni, mellyel optimalizálják a szállítási folyamatokat a gyártóiparban, az ellátási lánc kezelésében, valamint az ápolási és egészségügyi szektorban. A félkész áru a raktárból a gyártósorokra kerülhet, a késztermékeket pedig a gyártósorokról a raktárba lehet vinni, úgy, hogy a részlegek közti szállítást a robotok végzik. Az AMR-ekkel raklapokat és nehéz súlyokat, különféle alkatrészeket, elemeket, termékeket, és szinte bármit el lehet szállíttatni A-ból B-be akár 1000 kg-os súlyig. Az egészségügyi szektorban az AMR-ek olyan feladatokat láthatnak el, mint a gyógyszerek, ágytakarók, élelmiszerek, vagy hulladék szállítása, illetve a fertőtlenítésre is megoldással szolgálhatnak.

Az autonóm mobil robotok műszereket is szállíthatnak tisztatér területektől a raktárakba, valamint steril, eldobható felszereléssel is kiszolgálhatják a kórház osztályait. Dániában a Dél-Jütlandi Kórház egy MiR100 robotokból álló flottát alkalmaz a vérminták és rákgyógyszerek szállítására, hogy csökkentsék a kiszállítás idejét. Ennek eredménye, hogy a személyzetnek több ideje jut a páciensekkel kapcsolatos munkára, és a robot átfogó módon növeli a kórházban történő szállítási folyamatok működési hatékonyságát.

Egy Mobile Industrial Robots MiR100 robot a hulladékgyűjtést is automatizálta Dániában, az ugyancsak jütlandi Engparken nyugdíjas otthonban. A személyzet által Robertnek elnevezett robot a mindennapi élet természetes részévé vált. Egy rácsos ketreccel a hátán járja körbe az idősotthon hat osztályát, és begyűjti a kellemetlen szagú hulladékot. Robert lehetővé tette az otthon munkatársai számára, hogy idejük nagy részét a lakókra, és ne a belső szállításra fordíthassák. A robot egy műszak alatt összesen 48 percnyi hulladékkezelést takarít meg egy ápoló asszisztensnek, amit így értékesebb folyamatokra lehet fordítani.

Időmegtakarítás és biztonságnövelés – robotok használata védőfelszerelés helyett

Az élettudományi szektor már jóval a világjárvány kitörése előtt is AMR-eket alkalmazott különféle folyamatok ellátására. A speciális orvosi eszközök globális gyártóvállalata, az Argon Medical Devices esetében az orvosi felszerelések gyártása során kötelező higiéniai előírások miatt az alkalmazottaknak folyamatosan védőfelszerelést kell viselniük, amikor a tisztatérben tartózkodnak, majd ezt le kell venniük, amikor a termékeket a gyár másik területére szállítják, és ezzel értékes órákat pazarolnak el. Ezen körülmények hatására döntött úgy az Argon, hogy egy MiR200 robotot telepítsen, melyet okostelefonon keresztül lehet irányítani, és műszereket szállít a tisztatérből a raktárba. A megtakarított idő egy teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatárs műszakjával volt egyenlő, így az Argon számára mindössze egy év alatt megtérült a MiR robotra fordított befektetése.

(forrás: ferling.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink