hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Antidiabetikum infarktus ellen

Régi szer új hatásmóddal

A JAMA ősszel ismertette az acarbose kardiovaszkuláris prevencióban betöltött szerepét értékelő tanulmányt, januárban pedig megjelent az a metaanalízis, amelynek alapján a gyógyszer új hatásmódjára derült fény. Dr. Kempler Pétert, a Semmelweis Egyetem tanárát a bővítésről hozott döntés szakmai hátteréről kérdeztük.

Az alfa-glükozidáz-gátló acarbose a bevezetését követően csupán egy volt a 2-es típusú diabetes első vonalbeli orális gyógyszerei között. Most átértékelődik a szerepe?

– Bevezetésének célja az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés csökkentése volt. A nemrég közzétett STOP-NIDDM (Study To Prevent Non-Insulin-Dependent Diabetes Mellitus) a 2-es típusú diabetes prevenciója szempontjából értékelte a hatását (JAMA 2003; 290:486–494). A kettős vak, véletlen besorolásos vizsgálatban csökkent glükóztoleranciájú betegek vettek részt. Kiderült, hogy a gyógyszer hatására 36 százalékkal kevesebb új diabétesz-eset következett be. Így már a vizsgálat elsődleges célja is jelentős eredményt hozott. Továbblépve azonban újabb – meglepően kedvező – adatokra derült fény: kiszámolták, hogy a szívinfarktus kockázata a betegek körében 91 százalékkal csökkent, és a követés során 34 százalékkal kevesebb alkalommal alakult ki hipertónia. Az összes keringési esemény vonatkozásában 49 százalékos volt a mérséklődés. Ezek komoly, az UKPDS-éhez (United Kingdom Prevention in Diabetes Study) hasonló nagyságrendű eredmények.

Hogyan született a metaanalízis?

– A fenti vizsgálat sikerein felbuzdulva végezték el azt az elemzést, amelyet a European Heart Journal januári számában olvashatunk (2004;25(1):10–16). Összesen hét tanulmányt összegeztek, amelyekben a 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek legalább egy éven át kapták az acarbose-t (1248 fő) vagy a placebót (932 fő). Az derült ki, hogy valamennyi keringési szövődmény gyakorisága csökkent, a legnagyobb mértékben, 68 százalékkal a szívinfarktusé. Az összes keringési esemény összegzett előfordulási arányát 35 százalékkal találták kisebbnek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés