hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Antibiotikum akut stroke-ot szenvedett betegeknek

   Néhány óráról 24-re szélesítheti az akut iszkémiás stroke terápiás ablakát egy tetraciklinszármazék. Ennyi idő alatt a betegek nagy többsége eljuthat a kórházba, így a neurológusok szerint a felfedezésnek rendkívüli gyakorlati jelentősége lehet.

   A súlyos akne és a húgyúti infekciók kezelése terén, illetve állatkísérletekben számos neurológiai kórkép – többek között a Parkinson- kór és Huntingtonbetegség – terápiájában már bevált antibiotikum, a minociklin felhasználásával számoltak be kedvező hatásról a Tel Aviv Egyetem munkatársai. Mint a Neurology című szakfolyóirat októberi számában írják, akut iszkémiás stroke-ot szenvedett betegeket osztottak véletlen besorolással két csoportra: öt napon át napi 200 mg minociklint vagy placebót kaptak. A terápiát a szélütés kezdetétől számított 6–24 órán belül kezdték el.
   Az agyi érkatasztrófa után egy héttel, illetve egy és három hónappal az antibiotikummal kezeltek a neurológiai károsodás mértékét felmérő három teszt teljesítése alapján szignifikánsan jobb állapotban voltak, mint a kontrollcsoport tagjai. Napi teendőiket – tisztálkodás, öltözködés – is jelentősen könnyebben teljesítették. Dr. Eric Smith, a Massachusetts General Hospital (Boston) stroke-részlegének vezetője szerint nem pusztán statisztikailag kimutatható, hanem szemmel látható eredményről van szó: míg a kezelt csoport tagjai szinte egészségesnek látszanak, a placebóval kezeltek többségén észrevehetők az enyhe-közepes szélütés nyomai.
    Bár a gyógyszer kedvező neurológiai hatásának mechanizmusa egyelőre nem világos, Smith szerint a minociklin neuroprotektív – oxigén- és glükózhiány ellen védő –, valamint legalább részben gyulladáscsökentő és apoptózis elleni hatásának tulajdonítható.
    A kezelési gyakorlatot még korai lenne megváltoztatni, és az eredményeket több beteggel végzett kettős vak vizsgálatokkal kell megerősíteni; a most közöltek talán az eddigi egyik legnagyobb hatású terápiát jelentik az iszkémiás stroke kezelése terén – véli dr. Argye Hillis, a Johns Hopkins Egyetem neurológus professzora.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés