hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Angyalok, vértanúk, infánsnők

Öt évszázad spanyol festészete

A kissé csendesre sikerült ősz után végre mozgolódás támadt a tárlatvilágban: fennállásának kereken századik évfordulóját ünnepli az idén a Szépművészeti Múzeum, és megnyílt az ünnepi programsorozat első nagyszabású, Spanyolország festészetét a gótikus fatábláktól Goyáig bemutató kiállítása. A látogatók induljanak rutinosan az egykori Monet-tárlat termeibe, s ha előre váltottak jegyet akár interneten, akár az e célra szervezett vagy 150 értékesítési hely egyikén, kis várakozás után már be is léphetnek a képekkel és látogatókkal megpakolt termekbe.
Ahol, valóban: sok szép, nagy mű várja őket. A koncepció nem más, és nem több: kapjunk általános keresztmetszetet a 14–19. századi spanyol festészet nagy alakjairól és alkotásairól, egy-egy jelentősebb mester esetében alapvető ismereteket tartalmazó széljegyzetekkel. Megérdemelt fényében csillog a Szépművészeti saját anyaga: a gyűjtemény egykori, még Esterházy Miklós herceg által adományozott, Nemes Marcell Grecóival kiegészült magját alkotó, eddig az állandó kiállításon már sokat látott darabjairól most látványosan kiderül: így, egybegyűjtve valóban Európa egyik jelentős spanyol kollekciója.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
TEGYI ENIKŐ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés