hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Angina ép koronáriák mellett

 Negatív lelet nem akadály

 Ép koronáriákat vagy nem szignifikáns szűkületet mutató koronarográfiás lelet birtokában sokszor mondják a mellkasi fájdalmat panaszoló páciensnek, hogy nem szívbeteg és nem szorul kezelésre. Az új adatok fényében ez a hozzáállás már nem minősül helyesnek.

 Kevésbé kedvező kimenetelre számíthatnak a mellkasi fájdalmat panaszoló, de koronarográfiával bizonyítottan ép vagy nem jelentősen károsodott koszorúér-hálózatú páciensek, mint azt korábban gondoltuk – írja egy olasz–amerikai kutatócsoport a JAMA január 4-i számában (2005;293:477– 484). A rövid távú prognózist elemezve 2 százaléknyi a kockázata, hogy egy hónapon belül szívinfarktust kapjon vagy hirtelen meghaljon a beteg. Az áttekintett vizsgálatok alanyai közül több mint 40 százalék legalább egyszer újból kórházba került, 30 százalékuknál 1–5 éven belül újabb koronarográfia történt. A kontrollokhoz képest az ilyen betegeknél jóval nagyobb a többi kardiovaszkuláris esemény (korai halál, szívinfarktus, szélütés) kockázata.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁLYI PÉTER
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés