hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Amikor megáll a szív

Commotio cordis

Ártalmatlannak tűnő ütés is vezethet hirtelen szívhalálhoz. A commotio cordis akkor következik be, ha az ütés a praecordiumot pontosan a szívizom repolarizációjának vulnerábilis fázisában (közvetlenül a T-hullám csúcsa előtt) éri. Annyi erő sem szükséges hozzá, amennyivel egy focilabda a kapus mellkasának ütközik. A leginkább gyermekeket és fiatalokat érintő esemény tragédiák forrása: a gyerek például lemegy a térre, hogy kedvenc sportjával töltse az idejét, azután életveszélyes állapotban rohannak vele a rendelőnkbe, és ha nem vagyunk elég határozottak, ott hal meg a karjainkban.

Az Amerikai Kardiológus Társaság (American Heart Association) 74. kongresszusán elhangzott előadásukban Barry J. Maron és munkatársai (Minneapolis Heart Institute, Egyesült Államok) 128 ilyen esetet elemeztek. Az érintettek (átlagos életkoruk 13,6 év; 95 százalékuk fiú) tompa, nem penetráló mellkasi traumát szenvedtek, amely nem vezetett a szegycsont, a bordák vagy a szív strukturális károsodásához. Csak huszonegyen élték túl az eseményt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés