hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Amerikában nem drága

Laborok ügynöki hálózata

Az amerikai – ha megfelelő biztosítással rendelkezik – évente elmegy kivizsgálásra a családi orvoshoz. Ilyenkor vér- és vizeletvizsgálaton is átesik. Ritkán végzik el feleslegesen, illetve ismétlik meg egy betegnél ugyanazokat a laborvizsgálatokat.

A vért a családorvosi rendelőben az asszisztensnő veszi le. Az alapvizsgálatok során mérik a kálium, a nátrium, a klór, a karbamidnitrogén, a kreatinin, a kalcium, az összfehérje, az albumin, az alkalikus foszfatáz, az AST, a bilirubin, a triglicerid, a koleszterin, a HDL, az LDL, a vércukor és a THS szintjét, valamint néznek qualitatív és quantitatív vérképet is.

A vért mindig védőkesztyűben veszik le, és kétfajta biztonsági tűt alkalmaznak. Az egyik fajtánál a vérvétel után a műanyag kupakot visszahúzzák a tűre (ilyet Magyarországon is használnak – a szerk.), a másik fajta pedig egy kattintással magától visszahúzódik a tokjába. Napjában akár többször is a laborba szállítják a mintákat, ahonnan a leleteket komputeren küldik vissza (igen gyorsan) az orvosnak.

A kórházak saját laboratóriumaiban készült vizsgálati eredményeket a kórház bármely komputerénél ülő orvos le tudja olvasni. Nagy a biztosítói szigor is: gyakran ellenőriznek, és ha úgy látják, hogy az orvos túl szabadon bánik a lehetőségekkel, először csak figyelmeztetik, majd letiltják a biztosító listájáról. Mivel a legtöbb laboratóriumi alapvizsgálat elég olcsó, nem tartoznak azon vizsgálatok körébe, mint mondjuk az MRI vagy a CT. Ez utóbbiakhoz előzetesen ki kell kérni a biztosító írásos hozzájárulását, amelyet az egyébként többnyire minden gond nélkül megad.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna, New York
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés