hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Allergia és Parkinson-kór

Ok vagy következmény?
A Parkinson-kórban szenvedők anamnézisében az átlag népességhez képest közel háromszoros valószínűséggel szerepel allergiás rinitisz, állítja egy minnesotai kutatócsoport. Ezért felvetették, hogy az orrnyálkahártya- gyulladás okozta agykárosodás oki szerepet játszhat a krónikus idegrendszeri betegség kialakulásában. A kutatókat azokból a tanulmányokból indultak ki, amelyekben kimutatták, hogy az ibuprofen és más gyulladáscsökkentő szerek védelmet jelentenek a Parkinson- kórral szemben.
A rochesteri Mayo Klinika vizsgálatában 196 Parkinson-beteg és ugyanennyi hasonló korú kontroll között hasonlították össze a gyulladásos betegségek előfordulását (Neurology 2006;67:494–496). A betegcsoportban 2,9-szeres volt az allergiás rinitisz kórelőzményben való előfordulása. Egyéb gyulladásos folyamatok, mint a reumatoid artritisz, a lupusz és az anaemia perniciosa, nem mutattak hasonló összefüggést. Az asztma sem bizonyult gyakoribbnak a Parkinson-kórosok körében. James Bower, a kutatás vezetője szerint asztmában azért nem tapasztalható összefüggés, mert az alsó légúti betegség csak az esetek egy részében jár gyulladással. Az immunrendszer túlműködése a kutató szerint szerepet játszhat a neurodegeneratív betegség kialakulásában, mégpedig úgy, hogy olyan citokineket szabadít fel, amelyek az agyban a Parkinsonkórra jellemző sejtpusztulást idéznek elő. Bower szerint az eredmények új kezelési lehetőségek megteremtését segíthetik elő.
A brit betegszervezet (Parkinson’s Disease Society, www.parkinsons. org.uk) szakértője nyugalomra inti országa százhúszezer Parkinson-kóros betegét: „Ez a vizsgálat nem bizonyítja meggyőzően az allergiás rinitisz és a Parkinson- kór közötti ok-okozati összefüggést, vagy hogy az allergia károsan befolyásolná a betegség lefolyását. Még nem zárható ki, hogy a rinitisz a Parkinson-kór szövődménye” – nyilatkozta Kieran Breen.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés