hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Alkoholizmus kezelésében is hatásos lehet egy új, vizsgálati antidepresszáns

A The Scripps Research Institute kutatói a Neuropsychopharmacology folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be azokról a preklinikai eredményekről, amelyek szerint egy egyedi hatásmechanizmusú, depresszió kezelésében vizsgált hatóanyag alkoholizmus kezelésében is hatásos lehet.

Az eddigi vizsgálati eredmények szerint a szteroid-szerű MAP4343 hatóanyag adagolása egereknél képes volt jelentős mértékben csökkenteni a túlzott alkoholfogyasztást. A fő újdonság a szer hatásmechanizmusa, mivel nem az alkohol jutalmazó hatását blokkolja, mint a naltrexon, illetve nem az alkoholhiány során fellépő szorongást csökkenti.

Nemrég fedezték fel, hogy a túlzott alkoholfogyasztás során az emberi agyban bizonyos strukturális fehérjék termelése és/vagy regulációja zavart szenved. Az egyik ilyen fehérje a tubulin, amely a sejtosztódásban és egyéb funkciókban fontos szerepet játszó mikrotubulusok egyik építőköve. A MAP4343 a tubulin beépülését segíti a mikrotubulusokba, ezzel helyreállíthatja a csökkent funkciókat, emellett pedig antidepresszáns hatással is rendelkezik.

Forrás: Giovana C. Macedo et al, Chronic MAP4343 reverses escalated alcohol drinking in a mouse model of alcohol use disorder, Neuropsychopharmacology (2023).

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés