hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Alig működő béta-sejtek

 A hiperglikémia és a ketoacidózis extrém gyors kialakulásával jellemezhető fulmináns lefolyású 1-es típusú diabétesz patogenezise máig tisztázatlan, de felmerült okként a humán leukocita-antigéneket kódoló gének örökletes zavara és a vírusfertőzés.
   A legújabb közlemények szerint (Nature Clinical Practice Endocrinology & Metabolism 2007:3: 36–45) a bevezető hiperglikémiás tünetek tartama átlagosan mindössze négy nap. A kórképet nagyon gyakran megfázásos vagy gasztrointesztinális tünetekkel járó vírusfertőzés előzi meg. Közel normális HbA1c-szint mellett nagyon magas vércukorszintet észlelhetünk. Emelkedett lehet a szérumban a hasnyálmirigyenzimek szintje. Nem lehet viszont kimutatni a szigetsejt elleni antitesteket – ez a diagnózis kulcsa. A C-peptid plazmaszintje fulmináns lefolyás esetén már a diagnosztizáláskor is elmarad a hirtelen kezdődő formában észlelhető koncentrációtól, két évvel a betegség kezdete után pedig orális glükózterhelésre nem alakul ki a szokásos – koncentrációnövekedéssel jellemezhető – C-peptid-válasz.
   Az akut és a fulmináns formát az ajánlások szerint megfelelő szenzitivitással és specificitással különíti el a beteg első jelentkezésekor együttesen meghatározott C-peptid és hemoglobin (Hb) A1c-szint. A határt a C-peptid 0,033 nmol/l-es és a HbA1c 8 százalékos értékénél húzták meg. Ha felmerül a fulmináns forma gyanúja, a diabéteszes ketoacidózis kezelését – akárcsak az 1-es típus egyéb eseteiben – azonnal meg kell kezdeni, különben a beteg 24 órán belül meghalhat. A kórkép e típusának létezéséről minden orvosnak tudnia kell, mert a gyors kórismézés különösen fontos.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés