hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Egészségpolitika

Alapellátó orvosok: költsön többet a kormány egészségügyre

Az egy főre fordított egészségügyi kiadások jelentős emelését kéri a tavasszal felálló új kormánytól a FAKOOSZ – Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége; az alapellátás finanszírozását első lépésben 40 százalékkal kellene megemelni – indítványozza közleményében a szövetség.
A szervezet meglátása szerint az érdemi változtatások elmaradása egészségügyi és gazdasági katasztrófához vezethet. Ezért kérik a kormányzattól az egészségügyi alapellátásra kivetett iparűzési adó eltörlését „az Országos Egészségpénztár (OEP) által finanszírozott közszolgáltatás ellátása során realizált bevétel tekintetében”.
 
A minimumfeltételekre vonatkozó jogszabály alkalmazásának elhalasztását is indítványozzák, amíg az annak végrehajtásához szükséges többletforrásokat nem biztosították. Meglátásuk szerint hat éven belül el kell érni a uniós nettó orvosi és szakdolgozói jövedelmek átlagát, ezen kívül létre kell hozni az állami praxisalapot is.
 
Kívánatosnak tartják továbbá, hogy a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket érdemben vonják be az őket érintő jogszabályok előkészítésébe és a döntések meghozatalába.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink