hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Akut fellángolások

Krónikus obstruktív tüdőbetegség

A COPD exacerbációi jelentős morbiditási és mortalitási tényezők, és komoly tételt jelentenek az egészségügyi kiadások sorában. A fellángolások gyakorisága és súlyossága az irritáló tényezők elkerülésével és az obstrukciót csökkentő gyógyszerekkel mérsékelhető. Az életminőség javítása és a kórházi kezelések számának csökkentése céljából korai, erélyes beavatkozásra van szükség.

A krónikus, obstruktív tüdőbetegség (COPD) prevalenciája világszerte egyre nő, a fejlett országokban a felnőtt lakosság 4–7 százalékát érinti. Az Egyesült Államokban ma a halálesetek okai között a negyedik – az előrejelzések szerint 2020-ban a harmadik – helyet foglalja el. A hazai betegszám a Magyar Tüdőgyógyászati Társaság becslése szerint 400-500 ezerre tehető, ami a tüdőgondozókban nyilvántartott szám 8-10-szerese. A nyilvántartás elsősorban a súlyos és gyakori exacerbációk miatt rendszeresen kórházba kerülő betegekre terjed ki, míg a kedvezőbb állapotú többség nem szerepel benne.

Definíció és fokozatok

Spanyol klinikusok 2000-es definíciója szerint a COPD exacerbációja akut kezdetű (a stabil állapotból 24 óra alatt romló) betegség, amely miatt meg kell változtatni az addigi terápiát. A munkacsoport meghatározta az akut exacerbáció fő klinikai jellemzőit is. Ezek légzőszervi összetevői a tachypnoe-dyspnoe, a gyakoribbá váló köhögés, a köpet volumenének növekedése és purulenssé válása. A szisztémás összetevőkhöz sorolták a lázat, a tachycardiát és a tudatzavart. A súlyosság oldaláról három fokozatot határoztak meg: enyhe exacerbációról akkor beszélünk, ha a beteg állapota már igényli a terápia megváltoztatását, de ezt otthoni körülmények között a beteg is biztosítani tudja; középsúlyosról akkor, ha ehhez külső segítségre is szükség van; súlyosról pedig akkor, ha a hirtelen állapotváltozás kórházi kezelést indokol.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés