hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Tudomány

Aki magasban születik, védettebb a szívhalál ellen

Azok a svájciak, akik a hegyekben látták meg a napvilágot és csak életük későbbi szakaszában költöztek lejjebb, védettebbek a szívhalál ellen: minden 1000 méter 22 százalékkal kisebb kockázatot jelent a szívroham okozta elhalálozásra.

Zürichi kutatók érdekes vizsgálatának eredményeit az egyik vezető amerikai szívgyógyászati folyóirat, a Circulation közölte.

Hegymászás közben, bizonyos magasságban megjelenik a hegyibetegség. Ahogy magasabbra kerülünk, mind kevesebb a levegőben az oxigén, és tüdőnkkel már nem tudunk annyi oxigént fölvenni, amennyire testünk sejtjeinek szüksége volna.

Azoknak, akik eleve oxigénszegényebb levegőben születtek és fönt, a hegyekben élnek, a szervezete alkalmazkodik ehhez a helyzethez és ezért jobban bírják az ilyen körülményeket. Kutatók már korábban is foglalkoztak azzal, hogy a hegylakók kevesebb ideig vagy tovább élnek-e, mint a síkvidékiek, de az eddigi vizsgálati eredmények ellentmondó adatokat eredményeztek.

A gond az volt, hogy a hegyekben élők gyakran más etnikai csoporthoz tartoztak, életmódjukat, körülményeiket sem lehetett a síkságon lakó emberekéhez hasonlítani. Most David Fäh és munkacsoportja Svájc német területén gyűjtött megbízható adatokat  1,64 millió ottani lakos életéről és haláláról.

A vizsgálati értékelésbe került svájciak nagyon hasonlóan éltek, mind a hegyekben születtek és laktak, legfeljebb lejjebb, vagy magasabbra költöztek születésük után. Életkoruk 40 és 84 év között volt, lakhelyük pedig 269 és 1960 méter magasság között helyezkedett el. A vizsgálat résztvevőinek létszáma és a megfigyelési idő alapján a számítások 14,5 millió életévre vonatkoztak. A munkacsoport az 1990 és 2000 közötti halálozási statisztikákból dolgozott.

Eszerint a születési helyet illetően minden 1000 méternyi magasság 22 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségben történő elhalálozás kockázatát, és 12 százalékkal az agyi katasztrófa okozta halál rizikóját. Az 1000 méter nagyjából a főváros, Bern és Davos, a világhírű alpesi síparadicsom közti magasságbeli különbségnek felel meg.

Érdekes módon azok, akik valahol a hegyekben látták meg a napvilágot, de később alacsonyabban fekvő helyre költöztek, megőrizték a magasabb lakóhely előnyeit, ők voltak a legegészségesebbek, viszont azoknak, akik lejjebb születtek, mint ahol később éltek, esélyük az infarktusra, vagy szélütésre lakhelyük magasságával arányosan emelkedett.

Dr. Matos Lajos, MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink