hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Agysérülésről árulkodik a színváltó kristály

Egy, a katonák egyenruhájára erősített, a színét változtató kristály segíthet az orvosoknak megállapítani, hogy a sérülteknek szükségük van-e olyan beavatkozásra, ami első ránézésre nem egyértelmű - olvasható a hvg.hu-n.

A New Scientist magazin értesülései szerint a kristály akkor színeződik el, ha a viselője egy robbanás közelében volt, s ki volt téve a detonáció által keltett lökéshullámnak. Az eljárást kifejlesztő amerikai kutatók nemrég számoltak be felfedezésükről egy neurológiai traumákkal foglalkozó konferencián.
A bomba kapcsán fellépő nyomáskülönbség olyan agysérülést okozhat, amely nem látható a mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatok képein. Az MRI vizsgálatok ki tudják mutatni a strukturális sérüléseket, mint például az agyi vérzéseket, a koponyarepedést, vagy az agyi területen kialakuló ödémákat. A lökéshullám azonban a sejtek szintjén okoz károsodásokat, hatására ugyanis mikroszkopikus szakadások keletkeznek az agy szövetében.
Ezek a sérülések nem jelennek meg az MRI-felvételeken, azonban hosszútávon olyan problémákat okozhatnak, mint a fejfájás, memóriavesztés, illetve a viselkedés megváltozása.

 

Forrás: hvg.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink