hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Aggasztó adatok a stroke-ról

Az idei Stroke Napján született szűrési eredmények szerint, a vizsgálatokon részt vevők fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, írja a Napi.hu.

A WHO adatai szerint 2020-ra a fő halálokok illetve rokkantság okai a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a halálos kimenetelű események száma évi 20 millió fölé fog emelkedni, ugyanakkor 2030-ra várhatóan több mint évi 24 millió ember fogja ezen betegségek következtében az életét veszíteni. Jelenleg évente 1,4 millió ember hal meg agyér-katasztrófa következtében.

Minden évben, így idén is a Stroke Napot követően elkészült a szűrővizsgálatokon részt vevők értékeiből felállított statisztikai elemzés, amely megmutatja, hogy hogyan alakul a résztvevők egészségügyi állapota, írja a Napi.hu. Több, mint hatezer szűrést végeztek el a szakemberek. Az eredmények elkeserítőek, sokan csak most szembesültek azzal, hogy a mért értékeik elszomorítóak, s ha nem változtatnak az életvitelükön könnyen a szélütés áldozatává válhatnak – hangsúlyozta Szapáry László a Magyar Stroke Társaság elnöke.

Akik részt vettek a szűréseken, kezükbe vehették a saját egészségi állapotukról készült kockázatfelmérésüket, amelyet elvihetnek a háziorvosukhoz, vagy az eredményeket megbeszélhetik szakorvosukkal. A szűrésen részvevők átlagéletkora a nőknél 49 év, még a férfiaknál 38 év volt. A felmérések szerint a nők 24 míg a férfiak 19 százaléka él a rendszeres, átfogó szűrővizsgálat adta lehetőséggel.

A szélütés egyik legfontosabb rizikófaktora a hypertonia, a nők 31  százaléka , míg a férfiak 14 százaléka tudott arról, hogy magas vérnyomás betegségben szenved, ugyanakkor 7 százalék, illetve 9 százalék volt az ismert cukorbetegek aránya. A nők körében több a hypertoniás beteg, mint a férfiaknál.

Az is kiderült, hogy a résztvevők 40 százaléka elhízott. Az átlagtestsúly a férfiaknál 78 kg, a nőknél 66 kg. Szomorú tény, hogy a nők 42 százaléka, a férfiak 72 százaléka nem végez rendszeres testmozgást, nem fogyaszt elegendő, zöldséget és gyümölcsöt, rendszertelenül és egészségtelenül táplálkozik, a zsíros ételeket helyezi előtérbe. Minden második 26 év feletti férfinál magas vagy nagyon magas, a nők esetében leginkább 46 év felett tapasztaltak magas koleszterinszintet.

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés