hirdetés
hirdetés
2018. április. 23., hétfő - Béla.
hirdetés

Hogyan is állunk a népegészségügyi stratégiával?

Az Emmi a napokban küldte közigazgatási egyeztetésre a kidolgozás alatt álló Nemzeti Népegészségügyi Stratégiához kapcsolódó egészségügyi ágazati szakpolitikai program 2017. és 2018. évre vonatkozó, a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program tervezetét.

hirdetés

A program célja a stroke és a koszorúér betegség okozta korai (65 év alatti) halálozás és a szélütések miatti maradandó károsodások mértékének csökkentése, a cukorbetegség és az elhízás előfordulása növekedésének megállítása. A kormánynak készült előterjesztés leszögezi, hogy a keringési megbetegedések visszaszorítása érdekében hosszú távú programra van szükség.

Az Emmiben kidolgozott, dr. Csányi Péter, a népegészségügyi főosztály vezetőjének nevével jelzett dokumentumban többek között olyan javaslatok szerepelnek, mint az országos szabadidő testmozgásprogram, vagy a felsőoktatásban kötelező testnevelésóra (BSc: két félévben heti 1 óra, MSc: egy félévben heti 1 óra) bevezetése. Még nagyobb hangsúlyt fektetnének a dohányzásról való leszoktatásra és a rászokást megelőző programokra, ahogyan kiterjesztenék az egészséges táplálkozás ösztönzését is. A keringési betegségek megelőzését célzó projektre 2017-18-ban EFOP és VEKOP forrásokból 3,9 milliárd forintot költenének. A többi közt beszereznének 800 darab transztelefonikus EKG (TTEKG) készüléket, ezek fele olyan térségekben működő háziorvosi praxisokba kerülne, ahol magas a szív-, érrendszeri megbetegedések száma, illetve nehezebb hozzájutni a kardiológiai szakellátáshoz. Négyszáz TTEKG az Országos Mentőszolgálathoz kerülne, biztosítva a régebbi készülékek cseréjét. Az alapellátók mellett a gyógyszerészeket is bevonnák az akut koszorúér eseményen és stroke-on átesett betegek terápiás adherenciájának javításába.

Toldozás-foldozás sem volt

Az említett kormányhatározat szerint a keringési betegségek megelőzését szolgáló programnak 2017. június 30-áig kellett volna elkészülnie. A határozat az ágazati szakpolitikai program 2017. és 2018. évre vonatkozó intézkedéseinek I. ütemében említi még a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” című, valamint a szervezett, célzott népegészségügyi vastag- és végbélszűrés országos kiterjesztéséhez kapcsolódó kiegészítő programokat és a népegészségügyi intézkedéseket támogató kommunikációs kampányt is. Ezeket 2018. december 31-éig kell kidolgoznia az Emminek.

A kormány – a lakosság egészségi állapotának javításának érdekében – 2016 októberében döntött a Nemzeti Népegészségügyi Stratégia 2017-2026 létrehozásáról, a határozatban a program felelőseként az Emmi-t jelölte meg, határidőként a szövegben csupán annyi szerepel, hogy annak megvalósítása 2017-ben kezdődik. A stratégia azonban azóta sem készült el, és bár a kormány azt ígérte, hogy miután a kabinet elfogadta, a parlament elé kerül, de eddig még nem tűzték napirendre. Bármilyen rosszak is az egészségügyi mutatóink – átütő eredményt eddig csak a dohányzásról való leszoktatási programban sikerült elérni, leginkább a dohánytermékek jövedéki adójának drasztikus emelésével –, a 2001-ben országgyűlési határozattal megerősített, Mikola István akkori egészségügyi miniszter nevéhez köthető Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Program (amelyet 2003-ban Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Programnak keresztelnek), 2010-ben lejárt, helyébe új nem lépett.

Pedig a kormányzati kommunikáció mindig is nagy hangsúlyt helyezett a népegészségügyre. Szócska Miklós 2010 júniusában a Parlament Egészségügyi Bizottsága előtt – ami akkor még rendszeresen és érdemben ülésezett – arról beszélt, hogy krízishelyzet alakult ki a népegészségügyben, az ágazat irányítói pedig ezt a problémát is kiemelten kezelik majd, és toldozás-foldozás helyett új programot indítanak. A Semmelweis tervben 2013-ra ígérték a népegészségügyi program meghirdetését, ám ez akkor – és azóta is – elmaradt.

Az elmúlt években többnyire az uniós források felhasználhatósága határozza meg a népegészségügy irányát. Ezekre alapozva alakultak meg az egészségfejlesztési irodák, indult a védőnői méhnyakszűrés, vagy léphetett előre az országos vastagbélszűrési program bevezetése.

Ki dolgozik és min?

Az máig sem derült ki, hogy valójában kik dolgoznak az új népegészségügyi stratégián. 2016  júniusában Lázár János arról beszélt, hogy népegészségügyi programra előkészítő javaslatcsomagot kell összeállítania Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak, együttműködve elődjével, Zombor Gáborral, valamint Sonkodi Balázzsal, aki akkor a stratégiai ügyekért felelt a Miniszterelnökségen. Az előkészítő javaslatcsomag részleteiről azonban semmit nem lehetett tudni. Néhány hónappal a kabinetminiszter bejelentése után Ónodi-Szűcs a MedicalOnline kérdésére válaszolva annyit mondott, hogy a stratégiai kabinet a koncepciót elfogadta, a stratégiát viszont a felhasználható uniós forrásokhoz is igazítani kell. Tavaly decemberben Ladányi Márta helyettes államtitkár ezt annyival egészítette ki: komplex népegészségügyi csomag és keretrendszer készül az államtitkárságon.

Mindeközben 2016 augusztusában Szentes Tamás – akkor még országos tisztifőorvosként – részt vett a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének (NKE) X. konferenciáján Debrecenben, ahol az új magyar népegészségügyi program elkészítésével megbízta az egyesületet; a program kidolgozására felállított bizottságot prof. dr. Ádány Róza, az egyesület elnöke, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara Megelőző Orvostani Intézetének igazgatója vezeti. Közel egy évvel később a „népegészségügyi helyzet javításáért” együttműködési megállapodást írt alá Ónodi-Szűcs Zoltán és az NKE. A MedicalOnline információi szerint az NKE munkacsoportja nemrégiben tárgyalt meg egy programtervet, amely a 2018-2030 közötti időszakra szól.

Míg a kormányzati kommunikáció a népegészségügyi fókuszú alapellátás és szűrések fontosságáról beszél, a Miniszterelnökség a bürokráciacsökkentésre hivatkozva március végén felszámolta a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetet (NEFI), amelynek általános jogutódja az Emmi, egyes feladatait az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), másokat az Országos Közegészségügyi Intézet vett át. Hogy mindezek után hogyan értelmezhető az április 1-je óta országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár, Szentes Tamás kijelentése, amely szerint fontos a népegészségügyi szolgáltatások bővítése, az intézményrendszer fejlesztése, arra nehéz választ találni.

Szerveznek az EFI-k

A Miniszterelnökség és a Nemzetgazdasági Minisztérium kérésének megfelelően a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program az Egészségfejlesztési Irodák (EFI) által végzett eddigi tevékenységgel összhangban valósul meg – áll a kormányzat részére készült előterjesztésben.

Az EFI-ket uniós forrásból, 2012-14-ben hozták létre, két év után finanszírozásukat az állam vette át. Mindazonáltal az elmúlt években a hálózat szolgáltatási spektrumát és portfólióját nem határozták meg, jogállása, kapcsolatai, feladatai máig nem tisztázottak. Mindezeket a 2015-ben elfogadott alapellátási törvényhez kapcsolódó rendeletekben ígérte tisztázni az államtitkárság, ám azok mind a mai napig nem jelentek meg. A jellemzően járóbeteg-szakellátókhoz integrált irodákat népegészségügyi szakemberek helyett orvosok, diplomás szakápolók, pszichológusok vezetik, ugyanis a munkatársak tekintetében sem határoztak meg minimumfeltételeket. Az EFI-k szakmai koordinációját korábban a márciusban felszámolt NEFI látta el, most úgy tűnik, ezt a feladatot az Emmibe integrált tisztiorvosi szolgálat veszi át. Bár az irodák működését meghatározó szabályozás nincs, a kormány uniós forrásból további 50-60 EFI-t nyit vidéken, és további 15-30-at Budapesten és Pest megyében. A keringési betegségek megelőzését célzó komplex programban elsősorban szervezési feladatokat szánnak az irodáknak.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink

 • learn more Onkológiai ismeretek gyógyszerészeknek

  Az orvostudomány rohamos fejlődésével napról-napra növekednek az onkológiai ismeretek a daganatos megbetegedések számának...

 • learn more Fukushima [3.11] Maradjunk vagy menjünk? (memoár) - Személyes történet a 2011-es tohokui földrengésről, tsunamiról és a fukushimai atomkatasztrófáról

  Popovics Péter a családjával együtt 10 évet élt Japánban, és Yokohamában (Fukushimától 180 km-re) élte át a 2011 márciusi történelmi földrengést, melynek következményei gyökeresen megváltoztatták mindannyiuk életét. Az emlékirat egyrészt a szerző gyerekeinek nyújt magyarázatot a család gyökereire, másrészt pedig feldolgozza családjuk azon megpróbáltatásait, melyekre a fukushimai atomerőműbaleset következtében az események sodrása nem adott lehetőséget. A könyv központi része a földrengés napjától számítva napi bontásban mutatja be a katasztrófa kibontakozásával párhuzamosan a velük történteket mindaddig, amíg el nem hagyták Japánt. Nyelv: magyar...

 • learn more Tükröm, tükröm...

  Ha a tükör nem, ez a könyv megmondja, hogy a problémáink elől, önmagunk elől nem tudunk elmenekülni. A Zsigmond Márta-médiadíjas újságíró, költő és...

 • learn more LSD Pszichoterápia

  Stanislav Grof dr. kutató-orvos, pszichoterapeuta, a 60-as években a Prágai Pszichiátriai Intézetben, Csehszlovákiában kezdte LSD kutatásait, melynek...

 • learn more A gerinc és a végtagok fizikális vizsgálata

  Ez a kézikönyvként is használható tankönyv világosan tárgyalja a gerinc és a végtagok fizikális vizsgálatának...

 • learn more A családsegítés elmélete és gyakorlata. Szöveggyűjtemény

  A szöveggyűjtemény a családokkal végzett gyógyító-segítő, a problémamegoldás irányába ható...

 • learn more Élettörténetek a pszichoterápiában

  A pszichoanalízisről  egy kliens megjegyzése alapján a kezdetektől tudjuk, hogy beszélgető kúra. Mégis, fél évszázadon keresztül...

 • learn more Népegészségügyi medicina

  A betegségek megelőzése az emberiség ősi igénye. Már a történelemformáló világjárványok kapcsán megszületett az a felismerés, hogy a...

 • learn more Aszklépiosztól a betegjogokig

  Tizenkét év telt el azóta, hogy a nagy fehérköpenyes varázslóra felnéző „ketteske”, a gyógyítás tárgyaként kezelt beteg az orvos...

 • learn more A szkizofrénia tankönyve

  A kötet révén most rendelkezésünkre állhat egy átfogó forrás, amely a sokak által félreértett zavar számos aspektusát képes perspektívába...

 • learn more Sebészet (10. kiadás)

  A könyveknek megvan a maguk sorsa (habent sua fata libelli). A Sebészeté szerencsésnek mondható, mert túl a megtisztelő medicina-nívódíjon immáron...

 • learn more Általános ápoláslélektan

  A segítő foglalkozású személyek működési területüknek megfelelően a pszichoszomatikus, szomatopszichés zavarok leküzdéséhez, az életvitel...

 • learn more A nagy fa lakói

  Kiadás éve 2008.

 • learn more Hogyan éljük túl a kórházi kezelést?

  Az egészségügyi nyelv megértése, a kórházi vizsgálatok és kezelések megismerése  A szerzőnő gyakorlattal rendelkező,...

 • learn more A firka lélektana

  Feuer Mária legújabb könyve a felnőttek spontán firkáinak bonyolult és rendkívül izgalmas világába kalauzolja az olvasót.  A legegyszerűbb vonaltól a...

 • learn more Ärztliche Kommunikation

  Die Arzt-Patienten-Beziehung erfordert über die alltäglichen Kommunikationsfähigkeiten hinausgehend auch spezielle Kenntnisse. Die alltägliche Praxis...

 • learn more Az intenzív terápia gyakorlata

  Meddig van esély az elfogadható életminőséget biztosító gyógyulásra? Milyen prognosztikus kilátásai vannak a lehetséges...

 • learn more Szüléshez társuló pszichiátriai zavarok - Különös tekintettel a gyermekágyi lehangoltság kérdéskörére

  A hangulatzavarok egyik legérdekesebb területe...

 • learn more Anatómiai atlasz

  Jelen kötet a nagy sikerű, immár fogalommá vált Donáth-féle atlasz 11. kiadása. Olyan anatómiai atlasz, amely a részletek mellőzésével az emberi test...

 • learn more Bevezetés a tanulás lélektanába

  A két kiváló pszichológus a szomszédos tudományágakból - a neuropszichológiából, az agykutatásból, a kogníciós és a mesterséges...