hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

 

A kupola akkora lesz, mint egy Fiat 500-as

Ablak a kozmoszra

Ellenőrizhetik a külső robotkar működését és gyönyörködhetnek a kozmosz páratlan látványában a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái azon a kupolán keresztül, amelyet a Thales Alenia Space olasz-francia közös vállalkozás olasz mérnökei készítenek.

A kupola megtervezésében a mérnökök Michelangelótól vettek ihletet, aki Dávidját egyetlen márványtömbből faragta ki. Ők is egy alumíniumötvözet-blokkot vájtak ki gépekkel megfelelő formára és vastagságra, mert ezt tartották a legjobb megoldásnak ahhoz, hogy a kupola elég szilárd keretet tudjon biztosítani az ablakok összetartásához, hogy meg tudjon felelni a világűr szélsőséges időjárásának, a meteoritok és egyéb hulladékok becsapódásának. Így tudják elérni azt is, hogy a szerkezet maximálisan könnyű legyen, mivel a súly az űrben nagyon sokba kerül – írta a Corriera della Sera című olasz lap.
A Thales Alenia Space ezért nyerte meg az Európai Űrügynökség (ESA) által kiírt pályázatot német cégekkel szemben. Ez utóbbiak ugyanis a kupolát fémcsíkokból akarták összeállítani, amit az ESA nem tartott elég stabilnak.
A kupola akkora, mint egy Fiat 500-as, a súlya 1680 kg. Hat oldalsó- és egy tetőablakot keretez. Az amerikai űrügynökség, a NASA 2009 végén vagy 2010 elején küldi fel. Az űrállomás 3-as moduljához erősítik, amelyet szintén a Thales készített. A kupola költségei 25 millió euróra (6,25 milliárd forint) rúgnak.

 

Forrás:  Corriera della Sera / MTI 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink