hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A Vöröskeresztnél is lát megvédendő pénzt a kormány

A Vöröskereszt pénzét is megkívánta a kabinet – ez derül ki a tárca honlapján lévő jogszabálytervezetből – írja a nol.hu.

Az új törvény – melyben  húsz év után fogalmaznák újra a szervezet működésének szabályai – egyebek mellett előírná, hogy a Vöröskereszt működését, vagyonkezelését, gazdálkodását a jövőben egy öttagú felügyelő testület ellenőrizné. Ennek tagjait a kormány, az Állami Számvevőszék és a küldöttgyűlés delegálná. Vagyis – állítják szakemberek – ez a pont lényegében felszámolná a szervezet önállóságát.

Ezzel egyidejűleg a szervezet vagyonkezelési jogai is erősen csorbulnának, mert a tervezet szerint a Vöröskereszt kizárólag a Magyar Államincstárnál vezethetne számlát, és az átmenetileg szabad pénzeszközeit kizárólag állampapírokba forgathatná. Ez utóbbi szakértők szerint azért is elfogadhatatlan, mert a nemzetközi segélyszervezet bevételeinek döntő hányada nem az államtól folyik be, hanem adományozóktól. Míg az állam évente mindössze százmillió forint támogatással járul hozzá a Vöröskereszt működéséhez, az adományozók ötmilliárdot adnak.

Az új törvénytervezet mindezeken túl is számos ponton sérti a Vöröskereszt függetlenségét. Így például a javaslat teljes tisztújítást rendel el a Vöröskereszt számára, és mivel a jövőben már köztestületként működne, senki sem lehetne két ciklusnál hosszabb ideig a szervezet tisztségviselője. Idetartozik, hogy a feladatok újraszabályozása közben valahogy „elveszett” az önkéntes véradás megszervezése. Arról ugyanis egyetlen szó sincs, hogy ki kapná ezt a feladatot – írja a nol.hu.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink