hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A vérképzés helyreállítása embrionális őssejtekből: reménykeltő jövőkép

Célkitűzés

 Az alábbi összefoglaló szerzői az embrionális őssejtek (ESC) vérképző őssejtekké (HSC) és különböző vérsejtalakokká differenciáltatása terén az utóbbi években elért eredményekkel foglalkoznak, de érintik azokat a nehézségeket is, amelyeket még le kell küzdeni a kutatási eredmények klinikai hasznosításához.

 Újabb eredmények

 Az utóbbi időben egér, illetve humán embrionális őssejtekből sikerült leszármaztatni hemopoetikus repopuláló sejteket, vörösvérsejteket, illetve T-lymphocytákat. Bár az eredmények ígéretesek, a klinikai alkalmazás előtt azonban számos fontos kérdést kell még megválaszolni: meg kell ismerni az ESC eredetű vérképző őssejtek fenotípusát, megfelelő módszert kell kidolgozni a maradék teratomaképző sejtek kiszűrésére a differenciálódott sejtpopulációból, valamint tovább kell fejleszteni a humán HSC-k funkcionális jellemzésére szolgáló in vivo modelleket annak érdekében, hogy a feltételezett humán ESC eredetű HSC-k működését jobban tanulmányozhassuk. További fontos körülmény, hogy az ESC eredetű utódsejtek gyakran inkább a primitív embrionális vérképző sejtekre emlékeztetnek, mintsem a végleges, felnőtt típusú formára, amely problémával szintén kell foglalkozni a jövőben.
 
  Összefoglalás

  A szakirodalom álláspontja egyértelmű: lehetséges izolálni vérképző őssejteket és egyes kiérő vérsejtvonalakat egér, illetve humán embrionális őssejtekből. Bár számos megválaszolandó kérdés maradt, az eddigi eredmények szerint az embrionális őssejtek a transzplantálható vérképző őssejtek potenciális forrásai lehetnek.
 
 Kulcsszavak
 
 Csontvelő-átültetés, embrionális őssejt, vérképző őssejt

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Shannon L. McKinney-Freeman, George Q. Daley
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés