hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

A vashiányos plankton is sötétzöld

Tévesek az eddigi becslések, több a szén-dioxid a levegőben

Újra kell gondolni bolygónk szén-dioxid-háztartását, mivel az óceánok élőlényei jóval kevesebb szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, mint eddig feltételezték. Az üvegházhatás és a globális klímaváltozás szempontjából fontos kérdés elemzését egy furcsa felismerés ösztönözte.
 Bolygónkon a fotoszintézis mintegy fele az óceánokban, másik része a szárazföldön megy végbe. A követelmények mindkét helyen azonosak: víz, fény és tápanyagok. Az óceáni fotoszintézist a fitoplanktonok végzik. Ezek a szabadon lebegő apró növényi szervezetek, legnagyobbrészt algák, az óceáni tápláléklánc első elemei, közvetve vagy közvetlenül valamennyi tengeri élőlény elsődleges táplálékai. Szén-dioxidot felvéve, a napfény energiáját felhasználva az állatok számára hasznos vegyületekké alakítják át a szervetlen anyagokat. Partközelben, a tápanyagokban gazdag víz egyetlen cseppjében százezer fitoplankton is élhet, ezért lesz a víz zavaros, barna vagy zöld. A távoli mélykék víz egy cseppjében már csak egy-egy fitoplankton fordul elő.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés